ПЕНСІЯ ЛІКВІДАТОРУ


Як обраховується пенсія ліквідатору аварії на ЧАЕС, який став Інвалідом?


Згідно зі ст. 56 Закону Про статус І соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991 року час роботи (служби, у тому числі державної) з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також у зоні відчуження, зараховується до вислуги років трудового стажу: до 1 січня 1988 року — у потрійному, а з 1 січня 1988 року до 1 січня 1993 року — у полуторному розмірі (у тому числі за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів № 773 від 15.11.1994 року). З 1 січня 1993 року та в наступні роки пільги по обчисленню стажу роботи у зоні відчуження додатково визначались Кабміном.

Право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4 (відповідно до ст. 55 названого Закону), за умови стажу роботи не менш як: чоловіки — 20 років, жінки — 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад цей стаж, але не вище 75 відсотків заробітку, а громадянам, які крім того відпрацювали за списком № 1: чоловіки — 10 років і більше, жінки — 7 років 6 місяців і більше — до 85 процентів заробітку. Громадянам, віднесеним до названих категорій, надається статус ветерана праці за умови наявності у них трудового стажу: у жінок — 25 років, у чоловіків — 30 років.

Відповідно до ст. 49 зазначеного Закону пенсії особам, віднесеним до цих категорій встановлюються у вигляді:

а) державної пенсії;

б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію.

Додаткова пенсія (ст. 50 Закону) особам, віднесеним до категорії 1, призначається щомісяця за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірах: інвалідам І групи — 100 відсотків мінімальної пенсії за віком; інвалідам II групи — 75 відсотків мінімальної пенсії за віком; інвалідам III групи, дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу — 50 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Згідно з Порядком обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи (затверджений постановою Кабінету Міністрів № 523 від 30.05.1997 року), для обчислення розміру пенсій середньомісячний фактичний заробіток визначається за будь-які 12 місяців (підряд) роботи у зоні відчуження в 1986 — 1990 роках. Якщо особа пропрацювала у зоні відчуження з дня аварії не менше ніж 12 місяців підряд, за її бажанням пенсія може обчислюватись із заробітку за будь-який повний календарний місяць роботи в цій зоні. Пенсії можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986 — 1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 р.