ОПОДАТКУВАННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ


Чи стягується прибутковий податок із заробітної плати, виплаченої за рішенням суду?


Відповідно до Декрету „Про прибутковий податок з громадян" № 13-92 від 26.12.1992 року (ст. 9) і Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ГДПІ України № 12 від 21.04.1993 року (зі змінами та доповненнями, пункти 9 та 12), нарахування, утримання і перерахування до оюджету прибуткового податку з доходів, виплачуваних громадянам, здійснюються підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які провадять виплати таких доходів за місцем основної роботи або не за місцем їх основної роботи.

Порядком перерахування прибуткового податку до бюджету, визначеним ст. 10 Декрету, установлено, що зазначені суб'єкти після'закінчення кожного місяця, але не пізніше терміну одержання в установах банків коштів на виплату належним громадянам сум, зобов'язані перерахувати до бюджету суми нарахованого й утриманого прибуткового податку за минулий місяць. Вказані юридичні та фізичні особи одночасно з поданням чеків на отримання коштів на виплату належних громадянам сум за другу половину місяця подають до установи банку платіжне доручення на перерахування до бюджету утриманих сум прибуткового податку.

В окремих випадках заробітна плата або інші доходи стягуються з підприємств, установ і організацій на користь громадян за рішенням судових органів. У разі добровільного виконання рішення суду прибутковий податок до бюджету перераховується відповідно до загального порядку.

Порядок виконання рішень судів установлено ст. 24 Закону "Про виконавче провадження" від 21.04.1999 року, згідно з якою державний виконавець у триденний строк з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. У постанові установлюється строк для добровільного виконання рішення, який не може перевищувати семи днів; боржник попереджається про примусове виконання рішення після закінчення встановленого строку зі стягненням з нього виконавчого збору і витрат, пов'язаних з провадженням виконавчих дій, передбачених відповідним Законом.

Якщо боржник в установлений термін добровільно не виконав рішення (повністю або частково) і державний виконавець невідкладно розпочинає його примусове виконання у межах строку, передбаченого ст. 25 Закону, перерахування прибуткового податку до бюджету провадиться у термін не пізніше десятого календарного дня місяця, що настає за місяцем, у якому було проведено виплату доходу громадянину (пп. 2.1 п. 2 Інструкції про прибутковий податок з громадян зі змінами, затвердженими наказом ДПА № 53 від 14.02.2001 року). У разі неможливості перерахування до бюджету в установлений термін прибуткового податку, нарахованого з доходів працівника (в тому числі виплату за якими було проведено працівнику на підставі рішення суду) всієї суми нарахованого до сплати податку, його перерахування до бюджету здійснюється підприємством частками до повного погашення заборгованості з нарахуванням і сплатою пені за прострочення встановлених строків сплати податку в розмірах, визначених законом (ст. 21 Декрету).

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 38 ВЕРЕСЕНЬ 2002 р.