• Позареалізаційні доходи



Мале приватне підприємство працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності i сплачує єдиний податок з виручки від реалізації продукції. Чи повинні позареалізаційні доходи включатися до бази обкладання єдиним податком?

Статтею 1 Указу № 727/98 визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або(та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у дохідній частині відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва i реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
До позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації відносяться суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону № 334/94-ВР).
Згідно з Положенням про спрощену форму бухгалтерського обліку суб’єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Мінфіну України від 30.09.98 р. № 196 (зі змінами та доповненнями), виручка від реалізації продукції (дохід) відображається за вартістю відпущеної (відвантаженої) покупцям готової продукції, товарів, інших матеріальних цінностей, виконаних робіт, наданих послуг за кредитом рахунку 70 «Доходи від реалізації».
При цьому згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань i господарських операцій підприємств i організацій, затвердженою наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, рахунок за кредитом 70 «Доходи від реалізації» кореспондує з дебетом рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями». Крім того, суб’єкт малого підприємництва для обкладання єдиним податком враховує доходи, визначені рахунками:
71 «Інший операційний дохід»,
72 «Дохід від участі в капіталі»,
73 «Інші фінансові доходи»,
74 «Інші доходи»,
75 «Надзвичайні доходи».
До переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єкт підприємницької діяльності сплачував податок на прибуток у розмірі 30 відсотків, розрахований виходячи з виручки (доходу) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та зменшений на суму всіх витрат.
Запровадження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності спростило механізм сплати податків, оскільки суб’єкт малого підприємництва сплачує єдиний податок за ставкою 6 чи 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) i не є платником 16 видів податків i зборів (обов’язкових платежів).
Тобто мале приватне підприємство для обкладання єдиним податком повинно враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручки від іншої реалізації.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року