•Підприємницька діяльність



 

Закупівля шкурок кроликів та нутрій

Підприємство закуповує шкурки кроликів та нутрій у населення. Чи повинно підприємство утримувати прибутковий податок з виплачених доходів та надавати відомості про такі доходи до податкового органу?
(Київська обл.)

Порядок обкладання прибутковим податком доходів громадян, а також порядок надання пільг щодо прибуткового податку регулюються Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (з відповідними змінами та доповненнями; далі — Декрет № 13-92) та Інструкцією про прибутковий податок з громадян, розробленою на підставі ст. 23 Декрету, яка визначає порядок застосування положень Декрету з урахуванням інших нормативно-правових актів України, затвердженою наказом ГДПІ України від 21.04.93 р. № 12 i зареєстрованою в Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 зі змінами та доповненнями (далі — Інструкція).
У Декреті № 13-92 обов’язок своєчасно i в повному обсязі нараховувати, утримувати i перераховувати до бюджету прибутковий податок з доходів громадян, що підлягають оподаткуванню у джерела виплати, а також своєчасно повідомляти податковим органам про виплачені доходи та утриманий з виплачених громадянам доходів прибутковий податок покладено на підприємства, установи, організації всіх форм власності, а також фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які провадять виплати доходів громадянам.
Пільги щодо прибуткового податку, визначені у статтях 5 та 6 Декрету № 13-92, надаються у вигляді виплат громадянам, які не включаються до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування (ст. 5), зокрема це доходи громадян від продажу вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній i садовій ділянці продукції рослинництва i бджільництва, худоби, кролів, нутрій, птиці як у живому вигляді, так i продукції їх забою в сирому вигляді та у вигляді первинної переробки на підставі відповідних документів, що підтверджують факт вирощування зазначеної продукції в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній i садовій ділянці (пп. 5.7 п. 1 ст. 5 Інструкції та пп. «є» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92), а також у вигляді зменшення місячного сукупного оподатковуваного доходу громадян на відповідну кількість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 6).
Про суми виплат громадянам, які мають постійне місце проживання в Україні, від продажу підприємствам, установам, організаціям i фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності вищезазначеної продукції надсилається довідка за ф. № 2 податковим інспекціям за місцем проживання громадян.
У разі купівлі зазначеної продукції безпосередньо за місцем її вирощування (виробництва) утримання податку покупцем не провадиться i довідку за ф. № 2 не надсилають. Угоди купівлі-продажу можуть оформлятися двосторонніми закупівельними актами у письмовій формі або закупівельними відомостями i повинні містити такі дані: місце укладання угоди, прізвище, ім’я та по батькові продавця, його ідентифікаційний номер (за відсутності ідентифікаційного номера — відомості з паспорта продавця), назва продукції, ціна одиниці продукції, обсяг проданої продукції, сума виплачених продавцю коштів, підпис продавця про отримання коштів.
У громадян, які не мають постійного місця проживання в Україні, з доходів від продажу зазначеної продукції в Україні підприємства, установи i організації утримують прибутковий податок відповідно до ст. 15 Декрету та п. 15 Інструкції за ставкою 20 відсотків.
Якщо громадяни при укладанні угод купівлі-продажу продукції рослинництва i бджільництва, худоби, кролів, нутрій, птиці як у живому вигляді, так i продукції їх забою в сирому вигляді та у вигляді первинної переробки (не за місцем її вирощування (виробництва)) не пред’являють документів, які підтверджують факт вирощування зазначеної продукції в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній i садовій ділянці, із доходів, що виплачуються громадянам за куплену продукцію, підприємства, установи, організації i фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності утримують прибутковий податок за ставкою 20 відсотків у джерела виплати i перераховують до бюджету в порядку, визначеному ст. 10 Декрету № 13-92, оскільки підстав для неутримання податку в такому разі немає, та надсилають довідку за ф. № 2.

Індивідуальна нотаріальна та адвокатська діяльність

Чи мають право перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності нотаріуси i адвокати, які займаються професійною діяльністю індивідуально?
(м. Київ)

У Законі України від 19.10.2000 р. № 2063-III «Про державну підтримку малого підприємництва», що визначає правові засади державної підтримки суб’єктів малого підприємництва незалежно від форми власності з метою якнайшвидшого виходу з економічної кризи та створення умов для розширення впровадження ринкових реформ в Україні, наведено поняття суб’єктів малого підприємництва. Згідно із зазначеним Законом (ст. 1) суб’єктами малого підприємництва є фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб’єкти підприємницької діяльності.
Підприємницька діяльність i порядок державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності регулюються Законом України від 07.02.91 р. № 698-ХІІ «Про підприємництво» (зі змінами та доповненнями) та постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.98 р. № 740 «Про порядок державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями).
Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності провадиться у виконавчому комітеті міської, районної у місті ради або в районній, районній міст Києва i Севастополя державній адміністрації за місцезнаходженням або за місцем проживання суб’єкта, якщо інше не передбачено законом, з видачею Свідоцтва про державну реєстрацію встановленого зразка.
Спрощена система оподаткування, обліку та звітності на сьогодні регулюється Указом Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99), згідно з яким спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для суб’єктів малого підприємництва i, зокрема, фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, при додержанні ними умов, визначених у ст. 1 наведеного Указу.
При дотриманні фізичною особою вищевикладених умов, а також за умови, що місцевою радою за місцем державної реєстрації цієї особи встановлено ставку єдиного податку за видом діяльності, за яким вона виявила бажання працювати, така фізична особа може за бажанням перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Оподаткування зарплати найманих працівників

Платник єдиного податку використовує у своїй підприємницькій діяльності працю найманих осіб. Який порядок оподаткування заробітної плати найманих працівників?
(Київська обл.)

При укладенні трудового договору між працівником i фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності обумовлюється, буде ця робота основним чи не основним місцем роботи для працівника, оскільки це впливає на порядок обкладання прибутковим податком доходів працівника протягом календарного року.
Особливості обкладення прибутковим податком доходів, одержуваних громадянами, викладено у відповідних розділах Декрету № 13-92.
У розділі другому цього Декрету (статті 8, 9) визначено порядок оподаткування доходів, одержуваних громадянами за місцем основної роботи.
Доходами, одержаними за місцем основної роботи (служби, навчання), вважаються доходи за виконання трудових обов’язків та інші доходи, отримані від підприємств, установ i організацій усіх форм власності, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини за умови обов’язкового ведення трудової книжки i проведення відрахувань до Фонду соціального страхування. Питання укладання трудових договорів, ведення трудових книжок регулюються трудовим законодавством.
Доходи, одержувані громадянами за місцем основної роботи, оподатковуються за шкалою ставок прогресивного оподаткування, встановленою Указом Президента України від 21.11.95 р. № 1082/95 «Про внесення змін до Указу Президента України від 13.09.94 р. № 519» з урахуванням положень Указу Президента України від 25.08.96 р. № 762/96 «Про грошову реформу в Україні», з наданням громадянам у відповідних випадках встановлених законодавством пільг щодо прибуткового податку.
Порядок оподаткування доходів громадян, одержуваних ними протягом календарного року від підприємств, установ, організацій i фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності не за місцем основної роботи, визначено у третьому розділі Декрету № 13-92 та в Інструкції про прибутковий податок з громадян.
При одержанні громадянином доходів не за місцем основної роботи прибутковий податок нараховується у джерела виплати за ставкою 20 відсотків.
Про виплачені громадянам не за місцем їх основної роботи доходи підприємства, установи, організації, фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності надають до податкових органів за місцем проживання відомості за ф. № 2 у строки, визначені законом для місячного звітного періоду, на який припадає виплата (протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, тобто не пізніше 20 числа наступного після виплати доходу місяця).
Довідку за ф. № 2 реєструють у журналі вихідної кореспонденції i надсилають з повідомленням до податкового органу за місцем проживання громадян, яким виплачувався дохід. Копія довідки за ф. № 2 залишається на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності.
За неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим органам за встановленою формою відомостей (у даному випадку за ф. № 2) про доходи громадян службові особи підприємств, установ, організацій, а також фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які виплачували доходи громадянам як не за місцем основної роботи, притягуються до адміністративної відповідальності згідно з Законом України від 04.12.90 р. № 509-ХІІ «Про державну податкову службу в Україні» (зі змінами та доповненнями).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року