• Сплата збору за сумісників



Особа, що є засновником та директором підприємства, за сумісництвом працює на іншому підприємстві. Чи потрібно іншому підприємству сплачувати за неї комунальний податок?
(ТОВ «Соноп», м. Маріуполь)

Відповідно до ст. 15 Декрету комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищувати 10 відсотків річного фонду оплати праці, обчисленого виходячи з неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Тобто при його обрахуванні враховується середньооблікова чисельність працівників та встановлений на дату обрахування розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (на сьогодні — 17 грн.).
Комунальний податок є обов’язковим для встановлення органами місцевого самоврядування за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язане запровадження цього збору.
Згідно з Інструкцією зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві України, затвердженою наказом Мінстату України від 07.07.95 р. № 171 за погодженням з Мінекономіки України, Мінпраці України, Мінфіном України та зареєстрованою в Мін’юсті України 07.08.95 р. за № 287/823 (зі змінами та доповненнями, внесеними наказом Держкомстату України від 18.02.99 р. № 67), існує два варіанти обчислення середньооблікової чисельності працівників: середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу та середньооблікова чисельність всього персоналу в еквіваленті повної зайнятості.
Відповідно до вищезазначеної Інструкції для розрахунку комунального податку застосовується показник середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, тобто зайнятий працівник враховується тільки один раз незалежно від терміну трудового договору та тривалості робочого часу.
Згідно з п. 4.3 цієї Інструкції працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств, та ті, які оформлені за сумісництвом на одному й тому ж підприємстві (внутрішні сумісники), не включаються до середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу.
Оскільки при нарахуванні комунального податку до середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу сумісники не включаються, то сплата комунального податку проводиться тим суб’єктом підприємницької діяльності, де вони перебувають на постійній роботі.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38 жовтень 2002 року