• Продовження терміну дії договору
про розстрочення



Підприємству надано розстрочення щодо сплати податкових зобов’язань на підставі ст. 14 Закону № 2181-III. Чи може бути продовжено термін дії такого розстрочення за заявою платника у зв’язку з фінансовими труднощами?

Порядком розстрочення та відстрочення податкових зобов’язань платників податків, затвердженим наказом ДПА України від 18.09.2001 р. № 378, зареєстрованим у Мін’юсті України 29.10.2001 р. за № 912/6103, платнику податків надано єдину можливість у період дії розстрочення (відстрочення) порушувати перед органом державної податкової служби питання про перенесення термінів сплати частки розстроченої (відстроченої) суми в межах граничних термінів сплати таких сум у разі виникнення тимчасових фінансових або інших ускладнень з незалежних від нього причин.
Тобто виникнення фінансових складнощів надає можливість платнику податків звертатися до податкового органу лише з приводу перенесення термінів сплати частки розстроченої суми.
Щодо продовження кінцевого терміну дії договору про розстрочення, то у податкових органів немає законодавчих підстав для розгляду та вирішення такого питання. Таким чином, за заявою платника податків термін дії такого розстрочення не може бути продовжено.


Консультують фахівці Головного управління стягнення податкової заборгованості ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38 жовтень 2002 року