Виплати за рахунок коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням



За рахунок коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, підприємства-страхувальники мають право здійснювати такі виплати:
допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;
допомогу при народженні дитини;
допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
допомогу по тимчасовій непрацездатності;
допомогу на поховання.
У наступних випусках журналу буде послідовно висвітлено усі види виплат. У цьому ж номері зупинимось на витратах, пов’язаних з народженням дитини.


1. ДОПОМОГА У ЗВ’ЯЗКУ З ВАГІТНІСТЮ ТА ПОЛОГАМИ
Особи, які мають право на одержання допомоги
Право на одержання допомоги за місцем роботи мають застраховані особи.
Допомога є компенсацією заробітної плати на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінці на підставі КЗпП (ст.179) i Закону України «Про відпустки».
Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується жінкам за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів i 56 календарних днів після пологів. У випадку ускладнень під час пологів чи народження двох i більше дітей післяпологова відпустка оплачується тривалістю 70 календарних днів.
Працюючим жінкам, віднесеним до I — IV категорій осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається й оплачується тривалістю 180 календарних днів (по 90 календарних днів до i після пологів).
Розмір допомоги обчислюється сумарно i виплачується жінці незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.
У випадку викидня допомога по тимчасовій непрацездатності надається на загальних підставах.
Особи, які усиновили новонароджених дітей у встановленому порядку, мають право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами на період післяпологової відпустки з дня народження дитини.
Якщо жінка до настання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами перебувала в щорічній відпустці, то з початком відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами щорічна відпустка переривається. Щорічна відпустка повинна бути продовжена в невикористаній частині після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за умови, якщо жінці не надано частково оплачувану відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається в період тимчасової непрацездатності жінки, листок непрацездатності закривається i видається новий із дня надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Попередній листок непрацездатності оплачується за правилами виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, а новий — за правилами виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами незалежно від того, чи продовжується тимчасова непрацездатність після початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.
При наданні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами під час перебування у відпустці по догляду за дитиною жінці надається за її вибором одна з допомог: у зв’язку з вагітністю та пологами чи по догляду за дитиною.
Якщо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами настає в період відпустки без збереження заробітної плати, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується на загальних підставах.
Жінкам, які закінчили вищий чи середній спеціальний навчальний заклад, аспірантуру тощо i направлені на роботу у встановленому порядку, у випадку настання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до початку роботи допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається починаючи з дня, встановленого для явки на роботу. Допомога обчислюється виходячи зі службового окладу за посадою, на яку направлено молодого фахівця.
При настанні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в період тимчасового зупинення роботи чи додаткової відпустки у зв’язку з навчанням без відриву від виробництва допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Документальне оформлення допомоги
Підставою для призначення жінкам допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є листок непрацездатності, виданий у встановленому порядку.
Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається на підставі листка непрацездатності i заяви, в якій необхідно зазначити дати початку i закінчення відпустки відповідно до листка непрацездатності. На підставі заяви, підписаної керівником підприємства, оформляється відповідний наказ.
Листок непрацездатності повинен бути оформлений Комісією із соціального страхування. У ньому необхідно зазначити неробочі i святкові дні, що припадають на період відпустки, i період днів, на які надається допомога. Порядок створення Комісії буде викладено у наступному випуску журналу.
Розрахунок суми допомоги здійснюється на підставі правильно оформленого листка непрацездатності.

Розмір допомоги
Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується застрахованій особі в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу (ст. 39 Закону України від 18.01.2001 р. 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»).
Розрахунок середньої заробітної плати здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню».
У загальному випадку розрахунковим періодом є останні повні шість календарних місяців роботи, що передували місяцю надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Повними вважаються місяці з першого до першого числа. Розрахунок здійснюється виходячи із середньоденної заробітної плати за цей період. Середньоденна заробітна плата визначається розподілом нарахованої за розрахунковий період заробітної плати на кількість відпрацьованих робочих днів. У нараховану заробітну плату при обчисленні з метою виплати допомоги враховуються тільки суми, з яких сплачувалися збори на соціальне страхування, тобто в межах максимальної величини, встановленої відповідною постановою Кабінету Міністрів України. Динаміку зміни максимальної суми наведено нижче.

Період
Сума
Нормативний акт
13.07.1998 р. – 28.02.2001 р. 1000 грн. на місяць у розрахунку на кожного працюючого Постанова Кабінету Міністрів України від 13.07.98 р. № 1064
01.03.2001 р. – 30.04.2002 р. 1600 грн. на місяць у розрахунку на кожну фізичну особу — платника внесків Постанова Кабінету Міністрів України від 07.03.2001 р. № 225
З 01.05.2002 р. 2200 грн. на місяць у розрахунку на кожну фізичну особу — платника внесків Постанова Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 р. № 494

Усі види премій враховуються в тому періоді, у якому вони нараховані, у межах суми, з якої утримано внески на соціальне страхування. До таких премій відносяться щомісячні, щоквартальні, за підсумками року, за вислугу років тощо.
Матеріальна допомога враховується при обчисленні допомоги тільки в тій сумі, що обкладалася прибутковим податком i на яку нараховувалися внески (тобто неоподатковувана допомога в розмірі прожиткового мінімуму не враховується).
Приклад. Жінка подала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 5 квітня по 8 серпня 2002 р. Заробітна плата за останні повні шість місяців становила:


Бухгалтерський облік виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами
Уся сума допомоги виплачується за рахунок коштів соціального страхування (у тому числі i за перші п’ять днів непрацездатності). Нарахування й утримання податків i зборів на суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не провадяться, тобто виплата здійснюється в нарахованій сумі.

№ з/п
Зміст операції
Дт
Кт
Сума
1 Нарахування допомоги у зв’язку з вагiтнiстю та пологами 652«За соціальним страхуванням» 661«Розрахунки за заробітною платою» 5459
2 Виплата допомоги у зв’язку з вагiтнiстю та пологами 661«Розрахунки за заробітною платою» 301«Каса в національній валюті» 5459

Виплата допомоги незастрахованим особам
З 01.01.2002 р. набрав чинності Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», на підставі якого виплачується допомога незастрахованим особам. Умови одержання допомоги, перелік необхідних документів регулюються Порядком призначення i виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Розмір допомоги на 2002 р. встановлено Законом i становить відповідно:

Категорія одержувача
Розмір допомоги
Жінки, зареєстровані в службі зайнятості як безробітні 100% мінімального розміру допомоги по безробіттю
Аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки ВУЗів ІІІ — ІV рівнів акредитації і професійно-технічних навчальних закладів У розмірі місячної стипендії.Якщо жінка продовжує навчатися, виплачується допомога чи стипендія за її вибором
Жінки, звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, якщо звільнення здійснено не більш ніж за 6 місяців до виникнення права на одержання допомоги 100% середньомісячного доходу (середньомісячної заробітної плати)

Допомога призначається i виплачується органами праці i соціального захисту населення за місцем проживання одержувача на підставі таких документів:
листка непрацездатності встановленої форми, виданого відповідною лікувальною установою;
заяви матері за формою, затвердженою Мінпраці i соціальної політики України;
для жінок, звільнених у зв’язку з ліквідацією підприємства, — довідки ліквідаційної комісії про звільнення у зв’язку з ліквідацією підприємства;
для жінок, які перебувають на обліку як безробітні, — довідки державної служби зайнятості про реєстрацію жінки як безробітної;
для осіб, які навчаються, — довідки з основного місця навчання;
для непрацюючих осіб — довідки з місця проживання (з ЖЕКу) про те, що заявник не працює (не служить, не навчається);
для усиновителів, опікунів — копії рішення про усиновлення чи встановлення опіки.


2. ДОПОМОГА ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ
Особи, які мають право на одержання допомоги
Право на одержання одноразової допомоги при народженні дитини мають застраховані особи (один з батьків дитини, усиновитель, опікун) у момент народження дитини.
Допомога надається, якщо звернення за нею було не пізніше шести місяців з дати народження дитини.

Документальне оформлення допомоги
Підставою для нарахування i виплати допомоги є:
свідоцтво про народження дитини, видане органом реєстрації актів цивільного стану;
заява про виплату допомоги.
Розмір допомоги
Розмір допомоги встановлюється відповідними постановами правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Динаміку розміру виплат за останній період наведено нижче.

Період
Розмір
Нормативний акт
З 01.01.2001 р. до 20.09.2001 р. 176,95 грн. (64% прожиткового мінімуму для дітей до 6 років) Закон України «Про розміри внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» (ст. 4)
З 20.09.2001 р. до 01.10.2001 р. 177 грн. Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.09.2001 р. № 33
З 01.10.2001 р.до 01.01.2002 р. 180 грн. Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.09.2001 р. № 33
З 01.01.2002 р.до 01.04.2002 р. 200 грн. Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 24.12.2001 р. № 49
З 01.04.2002 р. 300 грн. Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 29.03.2002 р. № 3

Допомога виплачується не пізніше дня, що настає за днем звернення за одержанням допомоги. При народженні двох i більше дітей допомога виплачується на кожну дитину. При народженні мертвої дитини допомога не виплачується.

Бухгалтерський облік одноразової допомоги при народженні дитини

№ з/п
Зміст операції
Дт
Кт
1 Виплата одноразової допомоги при народженні дитини 652«За соціальним страхуванням» 301«Каса в національній валюті»

Виплата допомоги незастрахованим особам
З 01.01.2002 р. набрав чинності Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», на підставі якого виплачується допомога незастрахованим особам. Умови одержання допомоги, перелік необхідних документів регулюються Порядком призначення i виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Розмір допомоги на 2002 р. встановлено Законом України «Про державний бюджет України на 2002 рік» у сумі 200 грн.
Допомога призначається i виплачується органами праці i соціального захисту населення за місцем проживання одержувача на підставі таких документів:
заяви одного з батьків (усиновителів, опікуна) за формою, затвердженою Мінпраці i соціальної політики України;
копії свідоцтва про народження дитини;
довідки з місця проживання заявника про те, що дитина проживає з ним;
копій трудових книжок обох батьків (усиновителя, опікуна);
для осіб, які навчаються, — довідки з місця навчання;
для усиновителів, опікунів — копії рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

3. ДОПОМОГА ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ
Останні кілька років допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачували органи соціального захисту населення. З 1 січня 2002 р. набрав чинності п. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», відповідно до якого обов’язок виплати допомоги покладено на роботодавців, тобто на підприємства, установи, приватні організації i підприємців, які використовують найману працю. Виплата провадиться за місцем роботи застрахованої особи за рахунок коштів страхових внесків.

Особи, які мають право на одержання допомоги
Право на одержання допомоги за місцем роботи мають застраховані особи, які фактично здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку: один з батьків, усиновитель, бабуся, дідусь чи інший родич або опікун.
Особам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового соціального страхування, допомогу виплачують органи праці i соціального захисту населення.

Документальне оформлення допомоги
Підставою для нарахування допомоги є наказ роботодавця про надання застрахованій особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною, відпустки по догляду за дитиною. Для надання відпустки усиновителям необхідна копія рішення суду про усиновлення; для надання відпустки опікунам — рішення відповідних органів про встановлення опіки. Допомога призначається з дня надання відпустки з урахуванням таких обмежень:
матері — не раніше закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
усиновителям — не раніше дня ухвалення рішення суду про усиновлення;
опікунам — не раніше дня ухвалення рішення про встановлення опіки.
Якщо жінка перериває частково оплачувану відпустку, а догляд за дитиною здійснюватиме родич (батько, бабуся, дідусь), який є застрахованою особою, то для виплати допомоги необхідні такі документи:
заява цієї особи;
довідка з місця роботи матері про її вихід на роботу i зупинення виплати їй допомоги із зазначенням дати;
наказ керівника про надання частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною.
Рішення про призначення допомоги на підставі наказу про надання відпустки приймається Комісією із соціального страхування не пізніше 10 днів з дня одержання необхідних документів.
Усе вищевикладене справедливе для видів допомоги, призначуваних після 1 січня 2002 р. Особам, які одержували допомогу до 01.01.2002 р. в органах соціального захисту, допомога у 2002 р. виплачується на підставі довідки органів соціального захисту про виплату допомоги по 31 грудня 2001 р. Надання інших документів не потрібне.
Якщо відпустку по догляду за дитиною надано до 31.12.2001 р., але за виплатою допомоги в органи соціального захисту застрахована особа не звернулася, то за місцем роботи допомога може бути призначена Комісією із соціального страхування тільки за період з 01.01.2002 р.

Терміни виплати
Допомога виплачується за місцем роботи щомісяця у терміни, встановлені для видачі зарплати. За неповний місяць допомога виплачується пропорційно кількості днів перебування застрахованої особи у відпустці в конкретному місяці. У випадку смерті дитини виплата допомоги зупиняється.

Розмір допомоги
Розміри допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку періодично змінюються. У період з 01.01.2002 р. відповідно до постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 24.12.2001 р. № 49 розмір допомоги становив 40 грн. незалежно від кількості дітей до трьох років, за якими доглядає жінка. Це, мабуть, зумовлено тим, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» допомога виплачується в розрахунку на застраховану особу, а не на дитину. Звісно, розмір допомоги, передбачений цим Законом, значно перевищує суму, встановлену Фондом соціального страхування. З 01.04.2002 р. постановою правління Фонду від 29.03.2002 р. № 3 суму допомоги збільшено i на сьогодні вона становить 45 грн. на кожну дитину.

Бухгалтерський облік допомоги по догляду за дитиною

№ з/п
Зміст операції
Дт
Кт
1 Виплата допомоги по догляду за дитиною 652«За соціальним страхуванням» 301«Каса в національній валюті»

Допомога жінці, яка працює в період відпустки
Якщо жінка в період перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працює, то допомога виплачується за умови, що вона працює на умовах неповного робочого часу або вдома (ст. 179 КЗпП).
При виході на роботу на повний робочий день відпустка вважається перерваною i право на допомогу втрачається. У такому разі відпустку по догляду за дитиною може бути надано родичам. Якщо родич, який доглядає за дитиною, є застрахованою особою, він має право на одержання допомоги.

Допомога жінці, що перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами
Якщо в період частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною у жінки настає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами наступної дитини, право на допомогу вона не втрачає, тобто їй виплачується допомога й оплачується листок непрацездатности у зв’язку з вагітністю та пологами. По закінченні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами їй виплачується допомога згідно з порядком, що діє у відповідний період: з 01.01.2002 р. по 31.03.2002 р. — 40 грн. незалежно від кількості дітей у віці до трьох років; з 01.04.2002 р. — у розмірі 45 грн. на кожну дитину.


Допомога, яка виплачується потерпілим від аварії на ЧАЕС
Потерпілим від аварії на ЧАЕС допомога виплачується в подвійному розмірі відповідно до Закону України «Про статус i соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
За рахунок коштів соціального страхування допомога виплачується в розмірі, встановленому правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Інша сума виплачується за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Підприємство одержує ці суми від органів Державного казначейства на підставі відповідних документів.

Виплата допомоги незастрахованим особам
З 01.01.2002 р. набрав чинності Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», на підставі якого виплачується допомоги незастрахованим особам. Умови одержання допомоги, перелік необхідних документів регулюються Порядком призначення i виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Розмір допомоги на 2002 р. встановлено Законом України «Про державний бюджет України на 2002 рік» у сумі 40 грн.
Допомога призначається i виплачується органами праці i соціального захисту населення за місцем проживання одержувача на підставі таких документів:
заяви за формою, затвердженою Мінпраці i соціальної політики України;
копії свідоцтва про народження дитини;
довідки з місця проживання заявника про те, що дитина проживає з ним;
копії трудової книжки заявника;
для осіб, які навчаються, — довідки з місця навчання;
для непрацюючих осіб — довідки з органів ДПІ про те, що вони не займаються підприємницькою діяльністю; довідки з центра зайнятості про те, що вони не перебувають на обліку, а якщо перебувають на обліку, то не одержують допомогу по безробіттю; довідки з місця проживання (з ЖЕКу) про те, що заявник не працює;
для осіб, звільнених у зв’язку з ліквідацією підприємства, — довідки ліквідаційної комісії;
для усиновителів, опікунів — копії рішення про усиновлення чи встановлення опіки.