Податок з власників транспортних засобів
та інших самохідних машин i механізмів



Майже в кожному номері «Вісника» в рубриці «Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів» читачі мали змогу ознайомитися із загальними засадами обчислення i сплати цього податку. Крім того, цьому питанню було присвячено спецвипуск «Вісника» № 7/2002, у № 17/2002 було надруковано короткий огляд запитань та відповідей щодо податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів.
Але до редакції продовжують надходити листи, автори яких цікавляться порядком обкладання податком з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів, тому в цьому огляді зупинимося на деяких особливостях оподаткування.

Так, Казначеєва Ю. П. з м. Костянтинівки Донецької обл. цікавить, чи має право на пільгу щодо сплати податку з власників транспортних засобів за вантажно-пасажирський автомобіль FIAT Dukato 1,9 D, що входить до товарної позиції 87 03, громадянин, віднесений до категорії 1 згідно із Законом України від 28.02.91 р. № 796-ХІІ «Про статус i соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон № 796-ХІІ).
Особи, зазначені в пунктах 1 i 2 ст. 14 Закону № 796-ХІІ, звільняються від сплати податку, зокрема щодо одного легкового автомобіля з об’ємом циліндрів двигуна до 2500 см3.
Громадяни (незалежно від того, належать вони до пільгової категорії чи ні), які мають у власності інші, ніж зазначені в ст. 4 Закону України від 11.12.91 р. № 1963-ХІІ «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів» (далі — Закон № 1963-ХІІ), транспортні засоби, які є об’єктами оподаткування, повинні сплачувати податок на загальних підставах, тобто виходячи із загального об’єму циліндрів двигуна транспортного засобу, за річними ставками, визначеними ст. 3 Закону № 1963-ХІІ.
Підставою для надання пільг зазначеним особам є посвідчення встановленого зразка.

Брянківський спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України має на балансі легкові та вантажні автомобілі, переобладнані з пасажирських та вантажних у спеціальні, обладнані подвійним керуванням, спеціальним знаком «У» (учбовий), які мають позначку ДАІ «Спеціальний» у технічному паспорті, виконують певну роботу з виробничого навчання — водіння. Транспортна робота на таких автомобілях не виконується, з іншою метою вони не використовуються. Тому клуб цікавить, чи звільняються навчальні заклади від сплати податку.
Платниками податку є, зокрема, підприємства, установи, організації, які є юридичними особами i мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, що відповідно до ст. 2 Закону № 1963-ХІІ є об’єктами оподаткування під відповідним кодом Гармонізованої системи опису та кодування товарів. Цією ж статтею визначено перелік транспортних засобів, що не є об’єктами оподаткування.
Статтею 4 Закону № 1963-ХІІ визначено власників транспортних засобів, які звільняються від сплати податку за відповідних умов. Зокрема, у п. «б» цієї статті зазначено, що від сплати цього податку звільняються навчальні заклади, які повністю фінансуються з бюджетів, стосовно учбових транспортних засобів, за умови використання їх за призначенням.

Фірма «Горизонт» (Донецька обл.) запитує, чи потрібно сплачувати податок з власників транспортних засобів за автокран, що не використовується у господарській діяльності.
Податок з власників транспортних засобів не справляється за транспортні засоби, якщо вони не перебувають на обліку в ДАІ або інших органах, які проводять їх реєстрацію, перереєстрацію i техогляд.
Отже, якщо зазначений у запитанні транспортний засіб перебуває на обліку в ДАІ або інших органах, але підприємство не використовує його в господарській діяльності, тобто він простоює, підприємство повинно сплачувати за нього податок з власників транспортних засобів.
Щодо порядку та термінів проведення державного технічного огляду транспортних засобів, зокрема вантажних автомобілів, то їх визначено Правилами проведення державного технічного огляду автомобілів, автобусів, мототранспорту та причепів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. № 141.

У ТОВ «МАРІАМ Р» (Житомирська обл.) працівники відділу державної виконавчої служби Радомишльського районного управління юстиції Житомирської області описали автомобілі. Товариство цікавить, чи повинно воно сплачувати податок з власників транспортних засобів за описані автомобілі.
Враховуючи, що податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів обчислюється юридичними особами самостійно на підставі звітних даних про кількість об’єктів оподаткування станом на 1 січня поточного року за ставками на рік, визначеними ст. 3 Закону № 1963-ХІІ, сума податку є остаточною, i у разі зняття з обліку транспортних засобів протягом року перерахунок суми податку, визначеної в розрахунку, не провадиться. Податок сплачується юридичною особою до кінця року в повному обсязі.

АТП № 052817 (Донецька обл.) просить роз’яснити, який автотранспорт класифікується у ТН ЗЕД за товарною позицією 87 05.
За Гармонізованою системою опису та кодування товарів (ТН ЗЕД) до товарної позиції 87 05 включається ряд типів машин, вироблених або обладнаних різними пристосуваннями, що дають їм змогу виконувати визначені нетранспортні функції, тобто основною метою транспортного засобу за цією позицією не є перевезення людей або вантажів.
Про автомобілі, які належать до цієї товарної позиції, можна прочитати на ст. 41 «Вісника» № 7/2002.
Крім того, слід зазначити, що відповідно до Указу Президента України від 29.11.96 р. № 1145/96 «Про державну митну службу України» (зі змінами та доповненнями) право на остаточні висновки щодо визначення кодів ТН ЗЕД надано Державній митній службі України.

ВАТ «Гадяцьке АТП 15337» цікавить, чи звільняються від оподаткування підприємства автомобільного транспорту загального користування.
Статтею 4 Закону № 1963-ХІІ визначено пільги щодо сплати податку з власників транспортних засобів.
Згідно з п. «а» ст. 4 Закону № 1963-ХІІ від сплати податку звільняються підприємства автомобільного транспорту загального користування, які є юридичними особами, — щодо транспортних засобів, які є власністю підприємства, поставлені на баланс підприємства, зайняті на перевезенні пасажирів i на які в установленому законом порядку визначено тарифи оплати проїзду в цих транспортних засобах незалежно від форм власності.


Ірина ПЕТРУСЕНКО,
економіст-аналітик «Вісника»

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року