• Узгодження операцій
із заставленими активами



Збагачувальна фабрика, майно якої перебуває в податковій заставі з 1999 р., отримувала вугілля, метал, труби та іншу продукцію в рахунок оплати за надані шахтам послуги зі збагачення вугілля. Зазначеною продукцією фабрика розраховувалася зі своїми постачальниками. Чи підлягали узгодженню з податковими органами операції по розрахунках фабрики зі своїми постачальниками вугіллям, металом, трубами в період дії Указу Президента України від 04.03.98 р. № 167?
(ДВАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Свердловська», м. Свердловськ)

Відповідно до п. 5 Указу Президента України від 04.03.98 р. № 167 «Про заходи щодо підвищення відповідальності за розрахунки з бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Указ № 167) відчуження майна та майнових прав, які перебувають у податковій заставі, може здійснюватися лише за письмовою згодою органів державної податкової служби за місцезнаходженням платника податків, крім товарів в обороті, якщо такі товари реалізуються за цінами не нижче від звичайних.
Постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.98 р. № 941 «Про затвердження Порядку звернення стягнення на рухоме майно, що перебуває у податковій заставі, для погашення податкової заборгованості платника податків (крім фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності) та реалізації такого майна» (зі змінами та доповненнями) визначено поняття «товари в обороті» — це сировина, напівфабрикати, комплектуючі вироби, готова продукція, товари, що придбані для реалізації та перебувають у власності платника податків.
Крім того, п. 8 зазначеної постанови передбачено, що товари в обороті повинні бути реалізованими за цінами не нижче від звичайних.
Отже, відповідно до Указу № 167 проведені збагачувальною фабрикою операції по розрахунках вугіллям (металом, трубами) з її постачальниками не потребують узгодження з податковими органами за умови реалізації такої продукції за цінами не нижче від звичайних.


Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року