• Платники єдиного податку



Торговельне підприємство — платник єдиного податку здає торговельні площі в оренду. Чи повинно підприємство сплачувати земельний податок за здані в оренду площі?
(ТОВ «Промтовари», м. Макіївка, Донецька обл.)

Суб’єкт малого підприємництва, що сплачує єдиний податок відповідно до Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99), не є, зокрема, платником плати (податку) за землю. Такий суб’єкт, як визначено п. 6 постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. № 507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» (далі — постанова № 507), звільняється від плати (податку) за землю лише за земельні ділянки, які використовуються ним для провадження підприємницької діяльності.
Згідно зі ст. 2 Закону України від 03.07.92 р. № 2535-ХІІ «Про плату за землю» (у редакції Закону України від 19.09.96 р. № 378/96-ВР, зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 378/96-ВР) плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати. Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів — учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок, а за земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата (ст. 2 Закону № 378/96-ВР).
Порядок установлення платежів за землю (податку та орендної плати) — розміру, строків внесення, пільг щодо сплати — різний.
Розмір, умови та строки внесення орендної плати за землю встановлюються у договорі оренди між орендодавцем i орендарем, як визначено Законом України від 06.10.98 р. № 161-ХІV «Про оренду землі» (далі — Закон № 161-ХІV) i Законом № 378/96-ВР. Тобто постанова № 507 чітко визначає, що суб’єкт підприємницької діяльності звільняється лише від податку за землю, а не від орендної плати, яку визначено між сторонами у договорі оренди.
Отже, в цьому випадку суб’єкт підприємницької діяльності — платник єдиного податку не сплачує земельний податок за земельні ділянки, які фактично використовуються ним під час здійснення власної діяльності, а за земельні ділянки під будівлями (їх частинами), переданими в оренду іншим суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють на них свою підприємницьку діяльність, земельний податок сплачується землекористувачем — торговельним підприємством на загальних підставах.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року