• Оренда приміщень



Приватна школа-гімназія орендує приміщення у райвідділу освіти. Райвідділ освіти сплачує земельний податок за частину землі, на якій розташовано орендовані школою приміщення. Чи звільняється від сплати земельного податку приватна школа-гімназія згідно зі ст. 12 Закону України «Про плату за землю»?
(Приватна школа-гімназія «Евріка», м. Львів)

Відповідно до ст. 5 Закону № 378/96-ВР об’єктом плати за землю є земельна ділянка, передана у власність або надана у користування, в тому числі на умовах оренди, а суб’єктами (платниками) є власники землі та землекористувачі, в тому числі орендарі.
Від плати за землю звільнено, зокрема, заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок бюджету, за винятком Збройних Сил України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України.
У разі здавання в тимчасове користування (оренду) земельних ділянок, окремих будівель або їх частин податок за них власниками землі або землекористувачами (орендодавцями), які користуються пільгами щодо земельного податку, справляється на загальних підставах.
Таким чином, райвідділ освіти як землекористувач є платником до бюджету земельного податку за землі під приміщеннями, зданими в оренду школі, пропорційно тій площі землі, яку займають здані в оренду приміщення.



Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року