• Пільги щодо сплати податку



Держпідприємство засновано на державній власності й підпорядковано Державному департаменту продовольства України. Згідно зі статутом підприємство є юридичною особою, створеною для організації та забезпечення відпочинку й оздоровлення дітей. Чи буде звільнятися підприємство від сплати земельного податку відповідно до п. 4 ст. 12 Закону України «Про плату за землю»?
(ДП «Дитячий навчально-оздоровчий комплекс
санаторного типу», м. Вінниця)

Відповідно до п. 4 ст. 12 Закону № 378/96-ВР від сплати земельного податку звільнено заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, фізичної культури та спорту, спортивні споруди, що використовуються ними за цільовим призначенням.
Згідно з установчими документами (Статутом чи Положенням) право на присвоєння підприємствам, установам, організаціям кодів за органом управління, організаційно-правовою формою та видом діяльності надано органам Держкомстату України на місцях. При цьому закладом є організаційна структура, яка не займається підприємницькою діяльністю, i фінансування робіт, пов’язаних з її діяльністю, здійснюється за рахунок асигнувань, що виділяються з державного або місцевого бюджету адміністративно-територіальних одиниць.
Оскільки підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, i пільги щодо земельного податку Законом № 378/96-ВР надаються безпосередньо власникам землі та землекористувачам, зазначене підприємство може звільнятися від сплати земельного податку за умови відповідності наведеним критеріям та якщо за даними державного земельного кадастру воно є землекористувачем земельної ділянки, яку використовує.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року