• Страхові платежі



Який порядок оподаткування доходів, одержаних нерезидентами у вигляді страхових платежів від перестрахування ризиків на території України та за її межами через перестрахових брокерів — нерезидентів?

Відповідно до п. 13.6 ст. 13 Закону № 334/94-ВР суми доходів нерезидентів, отриманих (нарахованих) у вигляді страхових внесків, страхових платежів або страхових премій від перестрахування ризиків, у тому числі перестрахування ризиків життя на території України та ризиків резидентів за межами України, оподатковуються за ставкою 15 відсотків у джерела їх виплати за рахунок таких виплат.
Крім того, у разі якщо міжнародним договором, ратифікованим Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Законом № 334/94-ВР, то відповідно до п. 18.1 ст. 18 цього Закону застосовуються норми міжнародного договору.
Згідно зі ст. 1 Конвенції про уникнення подвійного оподаткування доходів та попередження податкових ухилень положення угод застосовуються до осіб, які є резидентами однієї або двох Договірних Держав.
При застосуванні угод термін «резидент однієї Договірної Держави» означає особу, яка за законодавством цієї Держави підлягає оподаткуванню в ній на підставі місця проживання, постійного місця перебування, місцезнаходження керівного органу, місця реєстрації або іншого аналогічного критерію (ст. 4 Конвенції).
Таким чином, право на використання переваг договору надається за умови письмового підтвердження, що нерезидент є особою, на яку поширюються положення Конвенції i який відповідно до законодавства зазначеної Держави підлягає в ній оподаткуванню, а також на підставі підтвердження, що нерезидент є власником доходів, які йому було сплачено.
Процедуру отримання переваг, які можуть надаватися залежно від положень конкретного міжнародного договору, встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 470 «Про затвердження Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування» (далі — постанова № 470).
Щодо страхового законодавства, то відповідно до ст.12 Закону України від 07.03.96 р. № 85/96-ВР «Про страхування» (у редакції Закону України від 04.10.2001 р. № 2745-III) перестрахування — це страхування одним страховиком (цедентом, перестрахувальником) на визначених договором умовах ризику виконання всіх або частини своїх обов’язків перед страхувальником в іншого страховика (перестраховика), резидента або нерезидента, який має статус страховика або перестраховика згідно із законодавством країни, в якій він зареєстрований.
Статтею 10 цього Закону визначено, що страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) — це плата за страхування, яку страхувальник зобов’язаний внести страховику згідно з договором страхування.
Крім того, ст. 15 зазначеного Закону встановлено, що перестрахові брокери — це юридичні особи, які здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у перестрахуванні від свого імені на підставі брокерської угоди зі страховиком, який має потребу у перестрахуванні як перестрахувальник.
Виходячи із зазначеного, норма вищенаведеного першого абзацу п. 13.6 ст. 13 Закону № 334/94-ВР поширюється саме на доходи нерезидентів-страховиків (перестраховиків), отримані у вигляді страхових платежів як безпосередньо від перестрахувальників, так i через перестрахових брокерів.
Таким чином, оскільки власниками доходів у вигляді страхових платежів є нерезиденти-перестраховики, перестрахові брокери з метою застосування норми п. 18.1 ст. 18 Закону № 334/96-ВР повинні надавати підтвердження щодо поширення на зазначених перестраховиків, з якими укладено відповідні угоди, положень відповідних міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року