• Проценти за валютний кредит



Який порядок оподаткування процентів за валютний кредит, отриманий від резидента Естонської Республіки?

До доходів із джерелом їх походження з України відповідно до п. 1.21 ст. 1 Закону № 334/94-ВР відносяться будь-які доходи, отримані нерезидентами від будь-яких видів діяльності на території України, включаючи, зокрема, проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, сплачених резидентами України, доходи від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні тощо.
Відповідно до п. 13.2 ст. 13 Закону № 334/94-ВР резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), крім доходів, зазначених у пунктах 13.3 — 13.7, зобов’язані утримувати під час виплати такого доходу та додатково сплачувати податок на репатріацію доходів у розмірі 15 процентів від суми такого доходу за рахунок такої виплати, якщо інше не передбачено нормами чинних міжнародних угод.
У разі коли міжнародною угодою, ратифікованою Верховною Радою України, встановлено інші правила оподаткування, ніж ті, що передбачені цим Законом, застосовуються норми міжнародного договору (п. 18.1 ст. 18 Закону № 334/94-ВР).
Конвенція між Урядом України i Урядом Естонської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень щодо податків на дохід i майно набрала чинності з 24.01.96 р. відповідно до ст. 29 Конвенції.
Статтею 11 цієї Конвенції встановлено, що проценти, які виникають в одній Договірній Державі i сплачуються резиденту другої Договірної Держави, можуть оподатковуватись у цій другій Державі. Однак такі проценти можуть також оподатковуватись у тій Договірній Державі, в якій вони виникають, i відповідно до законодавства цієї Держави у разі якщо одержувач фактично має право на проценти, податок, що стягується, не повинен перевищувати
10 процентів від загальної суми процентів.
Механізм застосування положень ст. 11 Конвенції визначено Порядком звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування, затвердженим постановою № 470.
Виходячи з наведеного, податок на репатріацію доходів у вигляді процентів за кредит, одержаний від резидента Естонської Республіки, утримується резидентом України з обмеженою ставкою 10 процентів відповідно до положень цієї Конвенції, якщо виконані всі вимоги процедури, передбачені постановою № 470.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року