• Виробництво ювелірних виробів
на давальницьких умовах



Резидент України — юридична особа має намір укласти договір з підприємством — виробником ювелірних виробів щодо виробництва товарів на давальницьких умовах. Чи буде платником акцизного збору такий замовник?
(М. Івашевич, м. Киів)

Відповідно до Закону України від 22.03.01 р. № 2324-ІІІ «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» п. «а» ст. 2 Декрету визначено, що платниками акцизного збору є суб’єкти підприємницької діяльності, а також їх філії, відділення (інші відокремлені підрозділи) — виробники підакцизних товарів на митній території України, у тому числі з давальницької сировини по товарах (продукції), на які встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах, а також замовники, за дорученням яких виготовляється продукція на давальницьких умовах по товарах, на які встановлено ставки акцизного збору у відсотках до обороту, що сплачують акцизний збір виробникові.
Тобто якщо до 25 квітня 2001 р. платниками акцизного збору на обороти з реалізації ювелірних виробів були виключно суб’єкти підприємницької діяльності — виробники підакцизних товарів, у тому числі з давальницької сировини, то з 25 квітня 2001 р. платниками акцизного збору безпосередньо до бюджету є суб’єкти підприємницької діяльності — як виробники ювелірних виробів з давальницької сировини, так i замовники, із сировини яких виготовляються ювелірні вироби.
Оскільки за виготовлення ювелірних виробів на давальницьких умовах замовник сплачує виробнику лише вартість їх виготовлення, то й сума акцизного збору в цьому випадку нараховується на цю вартість. Згідно із внесеними змінами до п. «а» ст. 2 зазначеного Декрету замовник зобов’язаний сплатити цю суму акцизного збору виробнику. При проведенні розрахунків між виробником ювелірних виробів та їх замовником сума акцизного збору в розрахункових (платіжних) документах виділяється окремим рядком.
Отриману від замовника суму акцизного збору виробник перераховує до бюджету в законодавчо встановлені терміни. У Розрахунку результати здійснених операцій на давальницьких умовах він зазначає окремим рядком: у графі 7 — вартість виготовлення ювелірних виробів, у графі 13 — нараховану на цю вартість суму акцизного збору, яка підлягає сплаті до бюджету.
У разі подальшої реалізації замовником готових ювелірних виробів акцизний збір нараховується замовником на обороти з реалізації ювелірних виробів у повному обсязі, а безпосередньо до бюджету сплачується сума акцизного збору, зменшена на суму, вже сплачену виробникові. При заповненні Розрахунку, який замовник подає податковим органам як платник акцизного збору, оборот з реалізації готових ювелірних виробів зазначається в графах 7 та 9. При цьому у графі 7 зазначається оборот, на який нараховується сума акцизного збору, яку слід перерахувати до бюджету, а у графі 9 — оборот, з якого акцизний збір сплачено виробникові при отриманні готових ювелірних виробів. Належна до сплати до бюджету сума акцизного збору зазначається у графі 13. У графі 12 зазначається сума акцизного збору, перерахована виробникові.
В обов’язковому порядку до зазначеного Розрахунку замовник має додавати розшифровку — підтвердження оборотів, зазначених у графі 9. Розшифровка має містити інформацію про виробника ювелірних виробів, сплачену йому суму вартості за виробництво ювелірних виробів та суму акцизного збору, номер і дату платіжного доручення про сплату зазначених сум. Розшифровка має бути підписана керівником та головним бухгалтером підприємства — платника акцизного збору.
Таким чином, починаючи з 25.04.2001 р. платниками акцизного збору безпосередньо до бюджету є суб’єкти підприємницької діяльності — i виробники ювелірних виробів з давальницької сировини, i замовники, із сировини яких виготовляються ювелірні вироби.


Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року