Діяльність кредитних спілок



Розглядаючи аспекти діяльності кредитних спілок у зв’язку з новою законодавчою базою необхідно враховувати таке:
I. Згідно із Законом України від 20.12.2001 р. № 2908-III «Про кредитні спілки», який набрав чинності з 23.01.2002 р.:
1. Кредитна спілка — це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.
2. Кредитна спілка є фінансовою установою, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг, передбачених цим Законом.
3. Кредитна спілка є юридичною особою, має самостійний баланс, банківські рахунки, які відкриває i використовує згідно з законодавством у самостійно обраних банківських установах, а також печатку, штамп та бланки зі своїм найменуванням, власну символіку.
4. Кредитна спілка не може бути засновником, співзасновником або учасником суб’єкта (суб’єктів) підприємницької діяльності, крім місцевого кооперативного банку, як на території України, так i за її межами.
5. Підприємства, установи та організації не мають права використовувати у своїх найменуваннях термін «кредитна спілка» i не підлягають державній реєстрації під найменуваннями, які включають цей термін, якщо вони створені в іншому порядку, ніж це передбачено вищезазначеним Законом.
6. Чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше ніж 50 осіб.
7. Рішення про створення кредитної спілки оформляється протоколом установчих зборів, який підписують голова та секретар зборів.
Невід’ємною частиною протоколу є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (список засновників). У реєстрі обов’язково зазначаються прізвище, ім’я та по батькові особи, дані її паспорта або документа, який його замінює (а для іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, — дані національного паспорта або документа, який його замінює), адреса.
8. Державна реєстрація кредитних спілок здійснюється спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг (далі — уповноважений орган).
Реєстрація кредитних спілок здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру фінансових установ (далі — Державний реєстр).
Уповноважений орган видає кредитній спілці свідоцтво про державну реєстрацію за формою, встановленою уповноваженим органом.
9. Ліцензуванню в кредитній спілці підлягає діяльність із залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, а також інші види діяльності відповідно до Закону.
Кредитні спілки, що створюються в період між днем набрання чинності цим Законом та днем створення Державного реєстру, реєструються в порядку, передбаченому для державної реєстрації громадських організацій з обов’язковим погодженням статуту з питань кредитування та розрахунків з відповідним територіальним управлінням Нацбанку України у порядку, визначеному Нацбанком України.

II. Правління Національного банку України затвердило Постанову від 09.04.2002 р. № 133 «Про порядок погодження територіальними управліннями Національного банку України статутів або змін до статутів кредитних спілок з питань кредитування та розрахунків», зареєстровану в Мін’юсті України 24.04.2002 р. за № 388/6676, якою зобов’язує територіальні управління Нацбанку України тимчасово, до створення Державного реєстру фінансових установ, погоджувати статути або зміни до статутів кредитних спілок лише з питань кредитування та розрахунків і вести їх облік.
III. Згідно із Законом України від 12.07.2001 р. № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», який набрав чинності з 22.08.2001 р.:
1. У разі якщо відповідно до Закону надання певних фінансових послуг потребує ліцензування, фінансова установа має право на здійснення таких послуг лише після отримання відповідних ліцензій.
2. Уповноважений орган у межах своєї компетенції видає ліцензії для здійснення фінансовими установами діяльності з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб.
3. Здійснення цієї діяльності дозволяється тільки після отримання відповідної ліцензії. Особи, винні у здійсненні діяльності без ліцензії, несуть відповідальність згідно із законами України.

IV. Згідно із Законом України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 334/94-ВР):
1. Положення п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР застосовуються до кредитних спілок, створених у порядку, визначеному Законом, на підставі їх внесення в перелік неприбуткових установ i організацій згідно з пп. «в» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 зазначеного Закону.
2. На підставі пп. 7.11.4 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР від оподаткування звільняються доходи кредитних спілок, отримані у вигляді внесків на потреби, передбачені законодавством, пасивних доходів, отриманих з джерел, визначених законодавством про кредитні спілки.
3. Під терміном «пасивні доходи» слід розуміти доходи, отримані у вигляді процентів, дивідендів, страхових виплат i відшкодувань, а також роялті, згідно з частиною 2 пп. 7.11.13 п. 7.11 ст. 7 вказаного Закону.
4. Центральний податковий орган встановлює порядок обліку i подання податкової звітності про використання коштів неприбуткових організацій та вирішує питання про виключення організацій з реєстру неприбуткових організацій i оподаткування їх доходів у разі порушення ними положень цього Закону та інших законодавчих актів про неприбуткові організації. Рішення центрального податкового органу можуть бути оскаржені в судовому порядку згідно з пп. 7.11.12 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР.
Таким чином, при виявленні порушень кредитними спілками Закону № 334/94-ВР та інших законодавчих актів про неприбуткові організації податкові органи подають матеріали до Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України для прийняття аргументованого рішення про виключення організацій з реєстру неприбуткових організацій i оподаткування їх доходів у загальному порядку.

V. Згідно з Порядком складання звіту про використання коштів неприбутковими установами й організаціями, затвердженим наказом ДПА України від 11.07.97 р. № 233 (у редакції наказу ДПА України від 29.04.2002 р. № 203), зареєстрованим у Мін’юсті України 21.05.2002 р. за № 443/6731:
1. Кошти, які надходять до кредитних спілок у вигляді внесків, у тому числі внески на інші потреби, передбачені законодавством, вказуються у рядку 3.2.1 звіту.
2. Пасивні доходи, отримані з джерел, визначених законодавством про кредитні спілки, вказуються у рядку 3.2.2 звіту.


Сергій ЯРОВИЙ,
начальник відділу організації перевірок небанківських установ управління організації перевірок фінансових установ Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року