• Виготовлення деталей з дорогоцінних металів



Приватний підприємець, який працює в майстерні з ремонту годинників, здійснює виготовлення деталей з дорогоцінних металів до корпусів годинників. Чи потрібна в цьому випадку наявність ліцензії?
(ПП В. Нейвод, м. Київ)

Відповідно до п. 8 ст. 9 Закону № 1775-III ліцензуванню підлягають виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, торгівля виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння.
Органом ліцензування для зазначеного виду господарської діяльності постановою № 1698 визначено Міністерство фінансів України.
Спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва i Мінфіну України від 26.12.2000 р. № 82/350, зареєстрованим у Мін’юсті України 16.01.2001 р. за № 25/5216, затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, торгівлі виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння (далі — Ліцензійні умови).
Пунктом 1.3 Ліцензійних умов визначено, що в межах діяльності з виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, торгівлі виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння здійснюються такі види робіт:
виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння або таких, що містять дорогоцінні метали i дорогоцінне каміння (в тому числі при проведенні науково-дослідних робіт);
виготовлення ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння;
виготовлення напівфабрикатів та елементів ювелірних та побутових виробів при здійсненні ремонту ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння тощо.
Отже, виготовлення деталей з дорогоцінних металів до корпусів годинників як елементів побутових виробів можна здійснювати лише за наявності відповідної ліцензії.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року