• Оподаткування грантів



Який порядок оподаткування грантів, отриманих неприбутковими організаціями?

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 р. № 153 затверджено Порядок залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги.
Відповідно до п. 12 цього Порядку державна реєстрація проектів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також надання підтверджень щодо наявності відповідних пільг, привілеїв, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України.
Таким чином, якщо міжнародними угодами про гуманітарне i техніко-економічне співробітництво надаватиметься міжнародна технічна допомога у вигляді фінансових ресурсів (грантів) у національній чи іноземній валюті, то проект (програма) такої допомоги повинен пройти державну реєстрацію у встановленому порядку. Тільки після проведення такої державної реєстрації кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, не включатимуться до складу валового доходу платника податку відповідно до норм пп. 4.2.13 п. 4.2 ст. 4 Закону № 334/94-ВР.
Тобто внесення установи або організації до Реєстру неприбуткових установ (організацій) не є єдиною умовою отримання міжнародної технічної допомоги у вигляді фінансових ресурсів (грантів).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 ЛИСТОПАД 2002 року