Оподаткування акцизним збором бензинів моторних сумішевих із вмістом високооктанових кисневмісних добавок



З метою послаблення залежності України від імпорту сирої нафти, збільшення виробництва сільськогосподарської сировини та ефективного її використання, стабілізації та повного використання потужностей підприємств цукрової та спиртової галузей, зменшення витрат валютних коштів для закупівлі компонентів для виробництва сучасних вітчизняних екологічно чистих бензинів моторних сумішевих, які вироблятимуться на підприємствах нафтопереробного комплексу України, з застосуванням високооктанових кисневмісних добавок — абсолютованого технічного спирту та етил-трет-бутилового ефіру, одержаних із відновлюваної сільськогосподарської сировини, Верховною Радою України прийнято Закон України від 14.07.99 р. № 969-ХІV «Про внесення змін до деяких законів України» (далі — Закон № 969-ХІV). Норми цього Закону спрямовано, по-перше, на обмеження у здійсненні підприємницької діяльності з виробництва бензинів моторних сумішевих із внесенням відповідних змін до Закону України від 07.02.91 р. № 698-ХІІ «Про підприємництво»; по-друге, запроваджено пільгове оподаткування акцизним збором сумішевих бензинів, виготовлених із застосуванням високооктанових кисневмісних добавок — абсолютованого технічного спирту та етил-трет-бутилового ефіру, а саме: відповідно до змін, внесених до Закону України від 11.07.96 р. № 313/96-ВР «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)», на вищезазначені сумішеві бензини встановлено ставку акцизного збору в розмірі 20 євро за 1000 кг. Згідно зі змінами, внесеними цим Законом, Кабінету Міністрів України надано право визначати перелік нафтопереробних заводів та спиртозаводів, які мають право виготовляти бензини моторні сумішеві та кисневмісні добавки.
Постановою Кабінету Міністрів України від 17.01.2000 р. № 47 «Про затвердження переліків нафтопереробних підприємств, що вироблятимуть бензини моторні сумішеві, та державних спиртових заводів, що вироблятимуть високооктанові кисневмісні домішки до бензинів» визначено перелік нафтопереробних заводів, що вироблятимуть бензини моторні сумішеві, до якого включено лише ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» (м. Надвірна), ВАТ «НПК-Галичина» (м. Дрогобич), ВАТ «Одеський НПЗ» (м. Одеса), ЗАТ «Укртатнафта» (м. Кременчук), ВАТ «Лисичанськнафтооргсинтез» (м. Лисичанськ), а також перелік державних спиртових заводів, що вироблятимуть високооктанові кисневмісні добавки для виробництва таких бензинів.
З метою створення сприятливих умов для виробництва продукції з використанням біологічних відновних джерел сировини та енергії, а також організації нових для України та переорієнтації існуючих виробництв на використання продуктів переробки відновної сільськогосподарської сировини — етилового спирту та його похідних Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 04.07.2000 р. № 1044 «Про затвердження програми «Етанол».
Згідно з програмою «Етанол» високооктанову кисневмісну добавку до бензинів може бути реалізовано лише таким нафтопереробним підприємствам: ВАТ «НПК — Галичина», ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», ВАТ «Одеський НПЗ», ВАТ «Лисичанськнафтооргсинтез» та ЗАТ «Укртатнафта».
При підготовці переліку нафтопереробних підприємств, що вироблятимуть бензини моторні сумішеві, виходили з необхідності забезпечення випуску гарантовано якісної продукції (всього обсягу продукції, а не окремих, вибірково перевірених партій бензинів), яка б відповідала стандартам.
Проведення сертифікації вищезазначеної продукції, забезпечення постійного контролю якості бензинів можливо лише в спеціальних умовах випробувальних лабораторій, які оснащено відповідним обладнанням i які пройшли акредитацію на право проведення сертифікаційних випробувань. Такими лабораторіями оснащено вищеназвані потужні нафтопереробні заводи.
Щодо оподаткування акцизним збором бензинів моторних сумішевих, то відповідно до ст. 2 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 18-92 «Про акцизний збір» платниками акцизного збору є суб’єкти підприємницької діяльності, а також їх філії, відділення (інші відокремлені підрозділи) — виробники підакцизних товарів на митній території України, у тому числі з давальницької сировини щодо товарів (продукції), на які встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах.
Суми акцизного збору на бензини моторні сумішеві обчислюються (із урахуванням вищезазначених законодавчих норм) за ставками згідно із Законом України від 11.07.96 р. № 313/96-ВР «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)». Зокрема, на бензини моторні сумішеві, а саме: А-76Ек, А-80Ек, А-92Ек, АІ-93Ек, А-95Ек, А-98Ек із вмістом не менше 5% високооктанових кисневмісних добавок, установлено знижену ставку акцизного збору в розмірі 20 євро за 1000 кг.
Бензини марок А-76Ек, А-80Ек, А-92Ек, АІ-93Ек, А-95Ек, А-98Ек із вмістом високооктанових кисневмісних добавок, які не зазначено у Законі № 969-ХІV, відносяться до бензинів моторних інших марок, i до них застосовується ставка 60 євро за 1000 кг.

Ольга ІЛЮШКО,
начальник управління організації контролю за сплатою акцизного збору Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 ЛИСТОПАД 2002 року