• Приватний підприємець торгує пивом



Приватний підприємець — платник фіксованого податку здійснює торгівлю пивом на ринку. Чи зобов’язаний він сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та вести будь-який облік для податкових органів?
(В. Кожухар, м. Іллічівськ)

Згідно з пп. «б» п. 1 ст. 14 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (із змінами та доповненнями) платник фіксованого податку, особи, які перебувають з ним у трудових відносинах, а також члени його сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, звільняються від сплати нарахувань на фонд оплати праці, відрахувань та зборів на будівництво, реконструкцію, ремонт i утримання автомобільних доріг загального користування України, встановлених відповідно до Закону України від18.09.91 р. № 1562-ХІІ «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (зі змінами та доповненнями), податку на промисел, збору до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, збору на обов’язкове соціальне страхування, збору до Фонду України соціального захисту інвалідів, а також придбання торгового патенту згідно із Законом України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями). Таким чином, збір на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства сплачується окремо від фіксованого податку, оскільки цей збір не входить до вищезазначеного переліку платежів.
Статтею 2 Закону України від 09.04.99 р. № 587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства» (зі змінами та доповненнями) та п. 3 розділу I Порядку заповнення i подання звіту про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства, затвердженого наказом ДПА України від 28.03.2002 p. № 133, зареєстрованого в Мін’юсті України 16.04.2002 р. за № 369/6657 (далі — Порядок), визначено, що об’єктом оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства є виручка, одержана на кожному етапі реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та в мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива.
Пунктом 4 розділу II зазначеного Порядку визначено, що платник збору самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у звіті про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства.
З метою визначення виручки, відповідно до якої обчислюється сума податкового зобов’язання, платнику збору необхідно вести облік отриманої виручки.
Щодо ведення обліку виручки, то згідно з наказом ДПА України від 14.01.2002 р. № 20, яким затверджено податкове роз’яснення щодо застосування пунктів 5, 6, 7 ст. 9 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями, далі — Закон № 265/95-ВР), РРО та розрахункові книжки не застосовуються:
при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких від такої діяльності здійснюється за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту відповідно до законодавства з питань оподаткування прибутковим податком з громадян, якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив).
Якщо фізичні особи — платники фіксованого податку здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), положення щодо незастосування РРО та розрахункових книжок на них не поширюється.
Крім того, відповідно до ст. 10 Закону № 265/95-ВР, постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями) встановлено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі — Перелік). Відповідно до п. 1 Переліку підприємці, які сплачують фіксований податок, мають право здійснювати роздрібну торгівлю без застосування РРО. При цьому вони повинні використовувати розрахункові книжки та книги розрахункових операцій.
Таким чином, при продажу підакцизних товарів (крім пива на розлив) фізичні особи — платники фіксованого податку повинні використовувати розрахункові книжки разом з книгами обліку розрахункових операцій або, за їх бажанням, належним чином зареєстровані РРО.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 ЛИСТОПАД 2002 року