Цінні папери, номіновані в іноземній валюті



При провадженні операцій з цінними паперами, вираженими в іноземній валюті або банківських металах, необхідно враховувати положення Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання i валютного контролю» (далі — Декрет), наведені нижче.

I. Віднесення до валютних операцій окремих операцій з цінними паперами та платіжними документами
1. Згідно з преамбулою Декрету:
«Цей Декрет установлює режим здійснення валютних операцій на території України, визначає загальні принципи валютного регулювання, повноваження державних органів i функції банків та інших кредитно-фінансових установ України в регулюванні валютних операцій, права й обов’язки суб’єктів валютних відносин, порядок здійснення валютного контролю, відповідальність за порушення валютного законодавства».
2. Згідно з абзацом першим п. 2 cт. 1 Декрету валютні операції це:
«операції, пов’язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;
операції, пов’язані з використанням валютних цінностей в міжнародному обігу як засобу платежу, з передаванням заборгованостей та інших зобов’язань, предметом яких є валютні цінності;
операції, пов’язані з ввезенням, переказуванням i пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням i пересиланням за її межі валютних цінностей».
3. Згідно з частиною першою п. 1 cт. 1 Декрету валютні цінності це:
«валюта України — грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет i в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти на рахунках, у внесках в банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України;
платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України;
іноземна валюта — іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях іноземних держав i міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за межами України;
платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, інші фінансові та банківські документи), виражені в іноземній валюті або банківських металах;
банківські метали — це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках i порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів».
4. Згідно з абзацом першим частини другої п. 1 cт. 1 Декрету під терміном «валюта України» розуміється:
«як власне валюта України, так i платіжні документи та інші цінні папери, виражені у валюті України».
5. Згідно з абзацом другим частини другої п. 1 cт. 1 Декрету під терміном «іноземна валюта» розуміється:
«як власне іноземна валюта, так банківські метали, платіжні документи та інші цінні папери, виражені в іноземній валюті або банківських металах»;
Таким чином, під валютними операціями необхідно розуміти, зокрема:
операції, пов’язані з переходом права власності на цінні папери та платіжні документи, виражені в іноземній валюті (або банківських металах), здійснені на території України;
операції, пов’язані з переходом права власності на цінні папери та платіжні документи, виражені в іноземній валюті (банківських металах) або в валюті України. здійснені на території України між нерезидентами або між нерезидентом та резидентом.

II. Режим ліцензування валютних операцій з цінними паперами
1. Згідно з п. 1 cт. 5 Декрету потребують ліцензування валютні операції:
«Національний банк України видає індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, які підпадають під режим ліцензування згідно з цим Декретом».
2. Згідно з п. 4 cт. 5 Декрету підпадають під режим ліцензування, зокрема:
«Індивідуальні ліцензії видаються резидентам i нерезидентам на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції. Індивідуальної ліцензії потребують такі операції:
г) використання іноземної валюти на території України як засобу платежу або як застави;
е) здійснення інвестицій за кордон, у тому числі шляхом придбання цінних паперів, за винятком цінних паперів або інших корпоративних прав, отриманих фізичними особами — резидентами як дарунок або у спадщину».
Виходячи з вищенаведеного, беззаперечно потребують одержання індивідуальних ліцензій, зокрема, такі разові валютні операції:
1. Операції придбання цінних паперів, виражених в іноземній валюті (банківських металах), здійснені на території України, пов’язані з переходом права власності на ці цінні папери, які здійснюються резидентами або нерезидентами (за винятком фізичних осіб — резидентів у випадках отримання цих цінних паперів як дарунка або у спадщину);
2. Операції, які здійснюються на території України резидентами або нерезидентам, пов’язані з переходом права власності на валютні цінності (власне валюта України, так i платіжні документи та інші цінні папери, виражені у валюті України, власне іноземна валюта, так i банківські метали, платіжні документи та інші цінні папери, виражені в іноземній валюті або банківських металах), в яких власне іноземна валюта, банківські метали, платіжні документи або цінні папери (виражені в іноземній валюті або банківських металах) використовуються як засіб платежу або як застава.
3. Згідно з п. 5 cт. 5 Декрету:
«Одержання індивідуальної ліцензії однією із сторін валютної операції означає також дозвіл на її здійснення іншою стороною або третьою особою, яка має відношення до цієї операції, якщо інше не передбачено умовами індивідуальної ліцензії».
4. Згідно з п. 2 cт. 5 Декрету:
«Генеральні ліцензії видаються комерційним банкам та іншим кредитно-фінансовим установам України на здійснення валютних операцій, що не потребують індивідуальної ліцензії, на весь період дії режиму валютного регулювання».

III. Відповідальність за порушення валютного законодавства та повноважень державних органів у сфері валютного законодавства
1. Згідно з п. 1 cт. 16 Декрету:
«Незаконні скуповування, продаж, обмін чи використання валютних цінностей як засобу платежу або як застави, тобто вчинення цих дій без відповідного дозволу (ліцензії), якщо відповідно до цього Декрету та інших актів валютного законодавства наявність такого дозволу (ліцензії) є обов’язковою, тягнуть за собою адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством України».
2. Згідно з п. 2 cт. 16 Декрету, зокрема стосовно вищевказаних валютних операцій, застосовуються фінансові санкції у наступному розмірі та порядку:
«До резидентів, нерезидентів, винних у порушенні правил валютного регулювання i валютного контролю, застосовуються такі міри відповідальності (фінансові санкції):
за здійснення операцій з валютними цінностями, що потребують одержання ліцензій Національного банку України згідно з пунктом 4 статті 5 цього Декрету, без одержання індивідуальної ліцензії Національного банку України — штраф у сумі, еквівалентній сумі зазначених валютних цінностей, перерахованій у валюту України за обмінним курсом Національного банку України на день здійснення таких операцій.
Санкції, передбачені цим пунктом, застосовуються Національним банком України та за його визначенням — підпорядкованими йому установами. Оскарження дій щодо накладення стягнень провадиться у судовому порядку».
3. Згідно з п. 3 cт. 13 Декрету, Державна податкова адміністрація України виконує наступні функції у сфері валютного контролю:
«Державна податкова інспекція України здійснює фінансовий контроль за валютними операціями, що провадяться резидентами i нерезидентами на території України».
Таким чином, здійснення вищевказаних операцій з цінними паперами та платіжними документами (вираженими в іноземній валюті або банківських металах) без відповідної ліцензії є порушенням валютного законодавства та може призвести до фінансових санкцій, притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності порушників згідно з чинним законодавством України.

Додатково рекомендуємо ознайомитися з:
1. Постановою Правління Нацбанку України від 09.08.2002 р. № 297 «Про затвердження Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій».
2. Листом Нацбанку України від 30.09.2002 р. № 28-111/3821 «Щодо ліцензування валютних операцій небанківських фінансових установ».
3. Постановою Правління Нацбанку України від 16.03.99 р. № 122 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон».
4. Постановою Правління Нацбанку України від 17.07.2001 р. № 275 «Про затвердження Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій».

Сергій ЯРОВИЙ,
начальник відділу організації перевірок небанківських фінансових установ Управління організації перевірок фінансових установ Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 ЛИСТОПАД 2002 року