• Списання безнадійного податкового боргу



Чи підлягає списанню фіксований сільськогосподарський податок за наявності форс-мажорних обставин, підтверджених Торгово-промисловою палатою України?

Пунктом 3 Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків, затвердженого наказом ДПА України від 14.03.2001 р. № 103 та зареєстрованого в Мін’юсті України 10.01.2002 р. за № 16/6304, визначено, що безнадійним податковим боргом є, зокрема, податковий борг юридичних або фізичних осіб, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), тобто не з вини платника податків, які неможливо попередити своїми заходами за умови, що такий факт непереборної сили підтверджено відповідним чином та ці обставини безпосередньо вплинули на своєчасне виконання податкових зобов’язань.
Відповідно до пп. 4.1 п. 4 зазначеного Порядку визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами державної податкової служби, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.
Згідно з чинним законодавством України контроль за сплатою фіксованого сільськогосподарського податку здійснюють податкові органи.
Інструкцією про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, затвердженою наказом ДПА України від 03.09.2001 p. № 342 та зареєстрованою в Мін’юсті України 18.10.2001 р. за № 887/6078, передбачено, що платежі, які контролюють податкові органи, відображаються в картках особових рахунків платників податків, які ведуться в органах державної податкової служби.
Враховуючи вищевикладене, за наявності форс-мажорних обставин, підтверджених Торгово-промисловою палатою України, безнадійний податковий борг з фіксованого сільськогосподарського податку підлягає списанню на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 ЛИСТОПАД 2002 року