• Справляння ринкового збору



Якими законодавчими актами регулюється справляння ринкового збору з фізичних осіб?

Справляння ринкового збору регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 20.05.93 р. № 56-93 «Про місцеві податки i збори» (зі змінами та доповненнями) (далі — Декрет № 56-93) та Указом Президента України від 28.06.99 р. № 761/99 «Про впорядкування механізму сплати ринкового збору» зі змінами та доповненнями (далі — Указ № 761/99), який набрав чинності з 19.09.99 р.
Згідно з Указом № 761/99 фізична особа сплачує ринковий збір за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомобілів, візків, мотоциклів, ручних візків тощо (ст. 1).
Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Ставка ринкового збору встановлюється у розмірі від 0,05 до 0,15 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян — для фізичних осіб, i від 0,2 до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — для юридичних осіб за кожне місце із вищезазначених. До місцевого бюджету зараховується 100 відсотків ринкового збору.
Ринковий збір сплачується до початку торгівлі через касовий апарат адміністрації ринку. На підставі касового чека про сплату ринкового збору особі надається місце для торгівлі.
Ринковий збір відповідно до Закону України від 25.06.91 p. № 1251-XII «Про систему оподаткування» належить до числа місцевих податків i зборів. Механізм справляння та порядок сплати місцевих податків i зборів встановлюється сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку i в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України. Суми цих податків i зборів зараховуються до місцевих бюджетів у порядку, визначеному сільськими, селищними, міськими радами, якщо інше не встановлено законами України.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 ЛИСТОПАД 2002 року