• Розрахунки ощадними конвертованими сертифікатами



Резидент України на підставі укладених договорів квотного факультативного перестрахування із страховою компанією — нерезидентом (Російська Федерація) як оплату послуг здійснив розрахунки ощадними конвертованими сертифікатами, емітованими резидентом України та вираженими в гривнях. Чи необхідно отримати ліцензію Нацбанку України на здійснення таких розрахунків?

Статтею 7 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання i валютного контролю» (далі — Декрет № 15-93) передбачено, що у розрахунках між резидентами i нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки.
Здійснення розрахунків між резидентами i нерезидентами в межах торговельного обороту у валюті України допускається за умови одержання індивідуальної ліцензії Нацбанку України.
Пунктом 1 Інструктивного листа Кабінету Міністрів України та Нацбанку України від 26.04.93 р. № 10046/19029/730 та абзацом першим ст. 7 Декрету № 15-93 визначено, що використання у розрахунках між резидентами i нерезидентами іноземної валюти не поширюється на розрахунки з резидентами країн зони функціонування рубля, які можуть здійснюватися i в українських карбованцях (на сьогодні — у гривнях), якщо це передбачено контрактами.
Викладення норм Інструктивного листа (слова «в українських карбованцях» не можна ототожнювати з поняттям «валюта України», оскільки у листі йдеться виключно про грошові розрахунки) саме у такій редакції дає змогу зробити висновок, що встановлене ним виключення поширюється тільки на розрахунки в гривнях i не може сприйматись як дозвіл на здійснення будь-яких розрахунків у цінних паперах, виражених у гривнях. Таким чином, у листі передбачено можливість здійснення розрахунків з резидентами країн зони функціонування рубля виключно у гривнях, i такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки.
Враховуючи викладене, здійснення розрахунків резидента України з нерезидентом Російської Федерації ощадними конвертованими сертифікатами, вираженими в гривнях, потребує індивідуальної ліцензії Нацбанку України.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 ЛИСТОПАД 2002 року