• Дебіторська заборгованість, що виникла при здійсненні попередньої оплати за товар


Як у податковому обліку платника податку на
прибуток відобразити суму дебіторської
заборгованості, що виникла при здійсненні
попередньої оплати за товари?
(ТОВ «Aміx» ЛТД, м. Кам’янець-Подільський)


При здійсненні попередньої оплати за товари підприємство на підставі пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 та пп. 11.2.1 п. 11.2 ст. 11 Закону № 334/94-ВР повинно включити суму такої оплати до складу валових витрат.

Пунктом 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР встановлено обов’язок ведення платником податку обліку приросту (убутку) балансової вартості покупних товарів (крім активів, що підлягають амортизації, цінних паперів та деривативів), матеріалів, сировини, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції. У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного кварталу перевищує їх балансову вартість на початок того ж звітного кварталу, різниця вираховується з суми валових витрат платника податку у такому звітному кварталі. У разі коли вартість таких запасів на початок звітного кварталу перевищує їх вартість на кінець того ж звітного кварталу, різниця додається до складу валових витрат платника податку у такому звітному періоді.

Відповідно до п. 4.9 Порядку складання декларації про прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПА України 08.07.97 р. № 214 та зареєстрованого в Мін’юсті України 14.08.97 р. за № 313/2117 (у редакції наказу від 21.01.98 р. № 37, зареєстрованого в Мін’юсті України 11.02.98 р. за № 94/2534), податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарно-матеріальних цінностей здійснюється підприємствами не лише за запасами, вартість яких фактично компенсована або які придбані на умовах товарного кредиту або в розстрочку i знаходяться на складах (місцях зберігання), у незавершеному виробництві, у готовій продукції, у роздрібній торгівлі тощо, а й за запасами, які ще не надійшли до підприємства, але вартість яких авансом уже сплачена.

Пунктом 2 наказу ДПА України від 13.10.2000 р. № 530 «Про внесення змін та доповнень до Порядку складання декларації про прибуток підприємства», зареєстрованого в Мін’юсті України 13.10.2000 р. за № 710/4931, встановлено, що до приведення положень Закону № 334/94-ВР у відповідність до вимог п. 2 ст. 3 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» дія абзацу четвертого п. 4.9 Порядку складання декларації про прибуток підприємства в частині застосування правил ведення податкового обліку при визначенні балансової вартості запасів призупиняється.

Таким чином, витрати платника податку, що виникли у зв’язку зі списанням коштів з банківських рахунків платника податку на оплату товарів (передоплата, авансування), відображаються у рядку 12 декларації в тому звітному періоді, в якому було здійснено зазначене списання коштів, а сума приросту придбаних в зв’язку з цим запасів відображається у рядку 13 декларації в тому звітному періоду, в якому було здійснено оприбуткування зазначених запасів.

Відповідно до пп. 5.2.8 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат включаються суми безнадійної заборгованості за якими закінчився строк позовної давності.

Тобто у випадку якщо строк позовної давності по дебіторській заборгованості, яка виникла при попередній оплаті товарів, минув, але ці товари так i не було отримано, то сума такої заборгованості повинна бути відображена у рядку 17 декларації (в тому числі i сума ПДВ). Водночас сума здійсненої оплати за товари, яка була попередньо відображена у рядках 12 та 18 декларації (у разі якщо підприємство не зареєстроване як платник ПДВ), відображається зі знаком «—» у рядку 23 декларації.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року