• Вихід працівника на пенсію


Чи оподатковується сума одноразової грошової
виплати працівнику у зв’язку з його виходом на
пенсію?


Перелік пільг щодо прибуткового податку з громадян, категорії громадян та перелік документів, на підставі яких надаються ці пільги, наведено у пунктах 5 та 6 Інструкції про прибутковий податок з громадян зі змінами та доповненнями, розробленої на підставі ст. 23 Декрету № 13-92, затвердженої наказом ГДПІ України від 21.04.93 р. № 12 зі змінами та доповненнями, зареєстрованим в Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 (далі — Інструкція). Зокрема, згідно з пп. 5.27 Інструкції до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються одноразові грошові виплати громадянам похилого віку у зв’язку з виходом на пенсію, що виплачуються відповідно до ст. 15 Закону України від 16.12.93 р. № 3721-ХІІ «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та громадян похилого віку» зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 3721-ХІІ).

Статтею 15 Закону № 3721-XII встановлено, що суми одноразової грошової виплати громадянам похилого віку, що здійснюється за рішенням трудового колективу за рахунок коштів підприємства у зв’язку з виходом на пенсію, не підлягають оподаткуванню прибутковим податком.

Статтею 10 цього Закону визначено осіб, які визнаються громадянами похилого віку, зокрема, чоловіки у віці 60 i жінки у віці 55 років i старші.

Отже, якщо у разі виходу на пенсію громадянин одержує одноразову грошову виплату з вищезазначених підстав в порядку, визначеному колективним договором та з відображенням у наказі керівника підприємства, то сума, що виплачена у зв’язку з виходом громадянина на пенсію є саме одноразовою грошовою виплатою, і така виплата не включається до сукупного оподатковуваного доходу такого працівника, незалежно від того чи залишається він працювати на підприємстві після виходу на пенсію, чи звільняється у зв’язку з виходом на пенсію.

Зазначена пільга, наведена у пп. 5.27 Інструкції, не поширюється на громадян, які виходять на пенсію на пільгових умовах, тобто зі зменшенням пенсійного віку, визначених відповідною статтею Закону України від 05.11.91 р. № 1738-XII «Про пенсійне забезпечення» чи іншого закону, оскільки вони за пенсійним віком не відносяться до категорії громадян похилого віку.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року