Допомога пенсіонерам


Підприємство щомісяця виплачує пенсіонерам
допомогу в розмірі 15 грн. Чи підлягає така
допомога оподаткуванню?


Згідно з Декретом № 13-92 об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами, як в грошовій, так i натуральній формі, незалежно за рахунок яких коштів формується це джерело (ст. 2), крім сум виплат, перелічених у ст. 5 Декрету № 13-92.

Відповідно до змін, внесених Законом України від 26.04.2001 р. № 2405-III до ст. 5 (пп. «ч» п. 1) Декрету № 13-92, починаючи з 19.05.2001 p. до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми допомоги, вартість подарунків (призів), що надаватимуться один раз на календарний рік у межах розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу, за рахунок юридичних, фізичних осіб та громадських організацій.

Одноразово отримані громадянином протягом календарного року сума допомоги, вартість подарунка (призу), що перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, або сума допомоги, вартість подарунків (призів), надані громадянину більше ніж один раз на календарний рік, включаються до його сукупного оподатковуваного доходу i підлягають обкладанню прибутковим податком з громадян залежно від того, де їх одержують — за місцем основної чи за місцем неосновної роботи громадянина.

У разі виплати підприємством протягом календарного року допомоги відразу за всі 12 місяців її сума не
оподатковуватиметься у джерела виплати в межах розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року