• Встановлення та скасування податкових пільг


Чи можуть органи державної податкової служби
встановлювати або скасовувати податкові пільги? До
компетенції яких органів належить встановлення
податкових пільг, зокрема щодо сплати земельного
податку?
(АТВТ «Глорія», м. Конотоп)


Справляння земельного податку здійснюється відповідно до Закону № 378/96-ВР, яким визначено коло платників та ставки земельного податку, порядок його обчислення i сплати, а також пільги окремим категоріям платників.

Пільги щодо земельного податку встановлено ст. 12 Закону № 378/96-ВР якою, зокрема, визначено, що відповідні ради мають право встановлювати пільги щодо плати за землю: частково звільняти на певний строк, зменшувати суму земельного податку за рахунок коштів, що зараховуються на їх бюджетні рахунки.

Також пільги щодо плати за землю визначаються законами України про Державний бюджет України на поточний рік.

Як визначено ст. 2 Закону України від 04.12.90 р. № 509-XII «Про державну податкову службу в Україні» (у редакції Закону України від 24.12.93 р. № 3813-XII зі змінами та доповненнями) завданням органів державної податкової служби України є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою i своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків i зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством. Питання звільнення від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету i надання пільг щодо них не входить до компетенції органів державної податкової служби України.

Закон України від 25.06.91 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 1251-XII) визначає принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки i збори (обов’язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів, а також права, обов’язки i відповідальність платників.

Статтею 1 Закону № 1251-XII визначено, що встановлення i скасування податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, а також пільг їх платникам є виключно компетенцією Верховної Ради України, сільських, селищних та міських рад. Верховна Рада Автономної Республіки Крим, сільські, селищні, міські ради можуть встановлювати додаткові пільги щодо оподаткування у межах сум, що надходять до бюджетів.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року