• Пільги


Підприємство — платник земельного податку, що
користується пільгами щодо земельного податку,
здає в оренду частину приміщення іншому суб’єкту
господарювання, який також звільняється від сплати
земельного податку. Який порядок сплати земельного
податку та орендної плати?
(НВФ «СІГМА», Луганська обл.)


Відповідно до ст. 2 Закону № 378/96-ВР плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати за землю.

Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата за землю.

Статтею 12 Закону № 378/96-ВР встановлено, що від сплати земельного податку звільняються установи та організації, які повністю утримуються за рахунок бюджету. Цією ж статтею визначено, що якщо підприємства, установи та організації, що користуються пільгами щодо земельного податку, мають у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства або здають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті цими госпрозрахунковими підприємствами або будівлями (їх частинами), переданими в тимчасове користування, сплачується у встановлених розмірах на загальних підставах.

Щодо плати за землю підприємствами, установами та організаціями, які є орендодавцями, що користуються пільгами щодо плати за землю, але надають земельні ділянки в оренду іншим юридичним особам, які є бюджетними установами i в установленому порядку звільняються від сплати земельного податку, слід зазначити, що Законом № 378/96-ВР пільги встановлено лише щодо платників земельного податку. Питання ж орендної плати вирішується сторонами при укладенні договору оренди.

Тому підприємство-орендодавець у цьому разі є платником земельного податку в установлених розмірах на загальних підставах за надану частину будівлі в оренду.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року