• Сплата земельного податку за орендовані земельні ділянки


Підприємство орендувало у іншого підприємства
земельну ділянку, яка використовується у
виробничих цілях. За користування землею воно
сплачує орендну плату. Чи повинно підприємство
сплачувати ще й земельний податок?
(ВАТ «Штан», м. Херсон)


Відповідно до ст. 2 Закону № 378/96-ВР використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати. Сплачується земельний податок від дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Орендна плата за землю — це платіж, який вносить орендар орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Законом України від 06.10.98 р. № 161-ХІV «Про оренду землі» ( зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 161-ХІV).

Згідно зі статтями 22 — 24 Закону № 161-ХІV договір оренди землі — це угода сторін про взаємні зобов’язання, відповідно до яких орендодавець за плату передає орендареві у володіння i користування земельну ділянку для господарського використання на обумовлений договором строк.

У разі якщо орендодавцем виступає власник землі, то орендар, уклавши при цьому договір на оренду землі із власником, сплачує власнику орендну плату за землю, а власник у свою чергу сплачує на рахунок відповідної ради, на території якої знаходиться земельна ділянка, земельний податок. Земельний податок орендар не повинен сплачувати, оскільки відповідно до чинного законодавства України платниками земельного податку є власники землі та землекористувачі.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року