• Грошові внески до статутного фонду


Засновник перерахував грошові внески до статутного
фонду суб’єкта малого підприємництва — юридичної
особи, який перейшов на спрощену систему
оподаткування, обліку та звітності. Чи
оподатковується сума цих коштів єдиним податком?
(О. Буткевич, м. Бердичів)


Відповідно до ст. 1 Указу № 746/99 об’єктом оподаткування для суб’єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, вважається сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Крім того, згідно з п. 2 Порядку ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом ДПА України від 12.10.99 р. № 554, зареєстрованим у Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 713/4006 (далі — Порядок № 554), у графі 6 «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Оскільки грошові внески, перераховані засновником до статутного фонду платника єдиного податку, є джерелом формування майна суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи в обмін на корпоративні права, то такі кошти не вважаються виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) i для оподаткування єдиним податком не враховуються.

Таким чином, грошові внески, перераховані засновником до статутного фонду суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, не включаються до бази оподаткування єдиним податком.
Але при цьому слід враховувати положення абзацу четвертого ст. 7 Указу № 746/99, тобто частка засновника у статутному фонді суб’єкта малого підприємництва не повинна перевищувати 25 відсотків, якщо засновник не є суб’єктом малого підприємництва.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року