• Списання безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок форс-мажорних обставин


За який період діяльності суб’єкта господарювання
проводиться списання безнадійного податкового
боргу, що виник внаслідок форс-мажорних обставин?


Відповідно до Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків, затвердженого наказом ДПА України від 14.03.2001 р. № 103, зареєстрованим у Мін’юсті України 10.01.2002 р. за № 16/6304 (далі — Порядок), списання сум безнадійного податкового боргу здійснюється за даними карток
особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.

У разі наявності форс-мажорних обставин днем виникнення безнадійного податкового боргу вважається дата, визначена в документі, що засвідчує факт непереборної сили, з урахуванням податкового боргу, який виник на цю дату. На сьогодні єдиним органом, визначеним чинним законодавством, який має право засвідчувати факт непереборної сили, є Торгово-промислова палата України.

Отже, під час списання безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок форс-мажорних обставин, враховується не якийсь період діяльності підприємства, а сума податкового боргу, яка рахувалася в картках особових рахунків такого підприємства на день виникнення вказаних обставин, що зазначений у висновку Торгово-промислової палати України.

Консультують фахівці Головного управління стягнення
податкового боргу ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року