• ЛИСТ ДПА УКРАЇНИ
від 14 листопада 2002 р.
№ 17687/7/15-2017
Щодо деяких питань сплати авансових внесків
податку на прибуток


Державна податкова адміністрація України розглянула запити державних податкових адміністрацій та платників податку на прибуток i повідомляє.

1. Щодо відповідальності за несвоєчасну сплату авансових внесків податку на прибуток

Пунктом 1.11 ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) встановлено, що податкова декларація, розрахунок (далі — податкова декларація) — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки та за формою, встановленими законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу).

При цьому пунктом 16.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) встановлено, що протягом звітного (податкового) кварталу платники податку, за винятком нерезидентів та виробників сільськогосподарської продукції, сплачують до бюджету за перший та другий місяці такого
кварталу авансові внески податку на прибуток, визначені згідно з пунктом 16.3 цієї статті, наростаючим підсумком з початку року.

Авансові внески сплачуються до бюджету за підсумками першого та другого місяців звітного (податкового) кварталу до 20 числа другого i третього місяців такого кварталу відповідно.

Розрахунки авансових внесків здійснюються платником податку самостійно, без подання декларації про прибуток. Повідомлення про результати таких розрахунків надсилається податковому органу в терміни, передбачені для сплати авансових внесків.

Отже, розрахунки авансових внесків повністю відповідають визначенню «податкова декларація», наведеному у Законі № 2181.

Крім того, згідно з частиною «а» пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону № 2181 податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), — протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем
звітного (податкового) місяця.

Відповідно до підпункту 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 2181 платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Таким чином, платники податку на прибуток відповідно до Закону № 2181 несуть відповідальність у вигляді нарахування пені за статтею 16 i застосування штрафу за підпунктом 17.1.7 пункту 17.1 статті 17 цього Закону у разі порушення установлених цим Законом граничних термінів сплати суми податкового зобов’язання, зазначеної у поданій податковій декларації (Повідомленні про розрахунок авансового внеску з податку на прибуток), у разі несплати зазначеної у ній суми податку з 31-го календарного дня, наступного за останнім календарним днем звітного місяця.

2. Що стосується відповідальності платників податку за заниження податкових зобов’язань, задекларованих у розрахунках авансових внесків, та порядку самого розрахунку, то ці питання були роз’яснені в абзацах 2 — 9 листа Державної податкової адміністрації України від 10.10.2001 р. № 13606/7/15-1117, положення якого є обов’язковими для безумовного виконання органами державної податкової служби України.

3. Положенням п. 16.7 Закону також передбачено, що штрафні санкції за відхилення розмірів сплачених авансових внесків від розмірів внесків, перерахованих за результатами звітного кварталу, не застосовуються. Сплачені авансові внески — це суми внесків податку, сплачені до бюджету за підсумками першого та другого місяців звітного (податкового) кварталу в результаті їх декларування у Повідомленні про розрахунок авансового внеску з податку на прибуток.

Внесок податку, перерахований за результатами звітного кварталу, — це результат квартального перерахунку податку на прибуток, що визначається у декларації про прибуток підприємства з урахуванням авансових внесків, сплачених за підсумками першого та другого місяців звітного (податкового) кварталу.

Таким чином, якщо суми авансових внесків, нарахованих у повідомленнях, відрізняються (відхиляються) від квартальної суми податку на прибуток, нарахованої у декларації про прибуток, то штрафні санкції за таке відхилення не застосовуються. Таке відхилення виникає, зокрема, за рахунок наявності прибутку або збитку, одержаного платником податку у третьому місяці кварталу.

Заступник Голови O. I. ШИТРЯ


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року