• Благодійна допомога

Який порядок включення до складу валових витрат
підприємств сум благодійної допомоги, наданої для
цільового використання з метою охорони культурної
спадщини закладам науки, освіти, культури,
заповідникам, музеям-заповідникам?


Відповідно до пп. 5.2.2 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат підприємства включаються суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані (передані) до Державного бюджету України або бюджетів територіальних громад, до неприбуткових організацій, у випадках, визначених у п. 7.11 цього Закону, але не більше ніж чотири відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного періоду, за винятком відрахувань, запроваджених п. 5.8 цієї статті.

З метою збереження та використання об’єктів культурної спадщини в суспільному житті Законом України від 08.06.2000 р. № 1805-III «Про охорону культурної спадщини» (далі — Закон № 1805-III), який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони культурної спадщини, внесено ряд змін до деяких законодавчих актів України, зокрема п. 5.2 Закону № 334/94-ВР доповнено пп. 5.2.13, згідно з яким до складу валових витрат підприємства включаються суми коштів або вартість майна, добровільно перераховані (передані) для цільового використання з метою охорони культурної спадщини, а також неприбутковим установам та організаціям у випадках, визначених у п. 7.11 ст. 7 Закону, але не більше ніж десять відсотків оподаткованого прибутку попереднього звітного періоду.

Таким чином, включення до складу валових витрат підприємств добровільно перерахованих (переданих) ними сум коштів або вартості майна закладам науки, освіти, культури, заповідникам, музеям-заповідникам для цільового використання з метою охорони культурної спадщини згідно із Законом № 1805-III здійснюється відповідно до вимог та розмірів, установлених пп. 5.2.13 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР.

Вартість продукції, відібраної для експертизи

Як відображається в податковому обліку вартість продукції, відібраної для експертизи відповідно до Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного i біотехнічного походження для проведення досліджень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2002 р. № 833? Згідно з пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат платника податку включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) i охороною праці.

Підпунктом 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 встановлено, що не належать до складу валових витрат будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення i зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку.
Надання зразків усіх видів продукції, що виробляється на підприємствах, з метою проведення ветеринарно-санітарною службою експертизи пов’язано з веденням виробництва та продажем продукції.

Враховуючи викладене, вартість відібраних зразків включається до складу валових витрат платника податку в межах норм та згідно з Порядком відбору зразків продукції тваринного, рослинного i біотехнічного походження для проведення досліджень за умови відповідного документального оформлення.
У податковому обліку вартість відібраної для експертизи продукції відображається в рядку 12 декларації про прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПА України від 08.07.97 р. № 214.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року