• Вартість продукції, відібраної для експертизи


Як відображається в податковому обліку вартість
продукції, відібраної для експертизи відповідно до
Порядку відбору зразків продукції тваринного,
рослинного i біотехнічного походження для
проведення досліджень, затвердженого постановою
Кабінету Міністрів України від 14.06.2002 р. №
833?


Згідно з пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат платника податку включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) i охороною праці.

Підпунктом 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 встановлено, що не належать до складу валових витрат будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення i зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку.

Надання зразків усіх видів продукції, що виробляється на підприємствах, з метою проведення ветеринарно-санітарною службою експертизи пов’язано з веденням виробництва та продажем продукції.

Враховуючи викладене, вартість відібраних зразків включається до складу валових витрат платника податку в межах норм та згідно з Порядком відбору зразків продукції тваринного, рослинного i біотехнічного походження для проведення досліджень за умови відповідного документального оформлення.
У податковому обліку вартість відібраної для експертизи продукції відображається в рядку 12 декларації про прибуток підприємства, затвердженої наказом ДПА України від 08.07.97 р. № 214.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року