• Відшкодування виплачених пільгових пенсій


Чи відносяться до складу валових витрат суми
коштів, внесених до Пенсійного фонду України на
відшкодування виплачених пільгових пенсій?
(Трест «Луганськвуглеавтоматика», м. Луганськ)


Відповідно до пп. 5.7.1 п. 5.7 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат платника податку відносяться суми зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов’язкового (в тому числі державного) соціального страхування фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, нараховані на виплати, зазначені в пп. 5.6.1 цієї статті, за ставками та в порядку, встановленими законом.

Пунктами «а» i «б» частини першої ст. 13 Закону України від 05.11.91 р. № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон № 1788-ХІІ) встановлено, що право на пенсію за віком на пільгових умовах мають, зокрема, такі категорії працівників:

Отже, кошти, внесені до Пенсійного фонду України на покриття виплат пенсій за віком на пільгових умовах працівників виробництв, робіт, професій, посад i показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.94 p. № 162, відносяться до складу валових витрат цих підприємств згідно з пп. 5.7.1 п. 5.7 ст. 5 Закону № 334/94-ВР.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року