• Рішення про створення постійного представництва


Представництво компанії—резидента Королівства Бельгії здійснює від імені та в інтересах компанії лише неосновні види діяльності самої компанії відповідно до її статуту. Представництво нерезидента за допомогою прийомів, зустрічей різного призначення, конференцій, семінарів,
симпозіумів, читань, виставок, рекламних акцій, демонстраційних дослідів та випробувань, переговорів, а також у результаті обміну та надання економічної, науково-технічної інформації, надання допомоги науковим та виробничим організаціям, пвдприємствам державної та
недержавної форм власності й окремим особам допомагає налагоджувати і здійснювати взаємовигідні міжнародні зв’язки та співробітництво з метою ознайомлення з найсучаснішими розробками, технологіями та проектами компанії-нерезидента в галузі сільського господарства, у сфері біотехнологій, виробництва та застосування засобів хімічного захисту рослин
та насіння, стратегії здійснення та розвитку різних форм міжнародної кооперації для поширення та застосування в Україні знань, технологій і продуктів компанії — резидента Королівства Бельгії.
Які саме рекламні акції щодо поширення та застосування в Україні знань, технологій і продуктів компанії — резидента Королівства Бельгії носять підготовчий чи допоміжний характер відповідно до пп. «е» ст. 5 Конвенції між Урядом
України i Урядом Королівства Бельгії про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи i майно?
(Аудиторська фірма «Консультант», м. Київ)


Відповідно до пп. 2.1.2 п. 2.1 ст. 2 Закону № 334/94-ВР платниками податку з числа нерезидентів є фізичні чи юридичні особи, створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи з джерелом їх походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законом.

Підпунктом 2.1.4 п. 2.1 ст. 2 Закону № 334/94-ВР визначено, що платниками податку є також постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників.

Нерезиденти, які мають право на переваги відповідно до міжнародного договору України (далі — договір) про звільнення (або зменшення) від оподаткування окремих видів доходів, разом із декларацією про прибуток підприємства або з розрахунками визначення оподатковуваного прибутку та податку на прибуток заповнюють i подають до державного податкового органу відомості про доходи, що звільнені від оподаткування або оподатковуються за спеціальними ставками на підставі міжнародних договорів України (додаток 3 до Порядку складання декларації та розрахунку податку на прибуток нерезидента, що проводить діяльність на території України через постійні представництва, затвердженого наказом ДПА України від 31.07.97 р. № 274).

Згідно з п. 1 ст. 5 Конвенції між Урядом України i Урядом Королівства Бельгії про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи i майно (далі — Конвенція), ратифікованої Законом України від 29.10.96 р. № 433/96-ВР, термін «постійне представництво» означає постійне місце діяльності, через яке повністю або частково здійснюється підприємницька діяльність підприємства.

Діяльність постійного представництва не завжди повинна бути продуктивною i сприяти отриманню прибутку підприємством, оскільки у рамках раціонально організованого бізнесу кожна його частина створюється з метою отримання максимальних прибутків для підприємства на сьогодні та у майбутньому.

Пункти 2 i 3 ст. 5 Конвенції не дають повного переліку прикладів створення постійного представництва, а у п. 4 ст. 5 Конвенції зазначено види діяльності, які розглядаються як виключення із загального визначення п. 1 ст. 5 Конвенції. Постійне місце бізнесу, через яке підприємство здійснює тільки підготовчу або додаткову діяльність, не повинно вважатись постійним представництвом, так само як утримання постійного місця діяльності виключно для здійснення будь-якої комбінації видів діяльності, перелічених у підпунктах «а» — «е», за умови, що сукупна діяльність постійного місця діяльності, яка виникає внаслідок такої комбінації, має підготовчий або допоміжний характер (пп. «е» ст. 4 Конвенції).

Проте згідно з п. 5 ст. 5 Конвенції особи (фізичні або юридичні), які мають i звичайно використовують у Договірній Державі повноваження укладати контракти від імені підприємства, вважаються також постійними представництвами підприємства.

Отже, визначити, чи є діяльність через представництво підготовчого чи допоміжного характеру для головного підприємства, дуже важко. Якщо представництво компанії-нерезидента надає послуги не тільки своєму підприємству, зокрема проводить акції з метою поширення та застосування в Україні знань, технологій та продуктів компанії — резидента Королівства Бельгії, а й іншим компаніям групи, до якої належить компанія, що володіє постійним місцем бізнесу в Україні, то такі послуги не вважаються послугами підготовчого чи допоміжного характеру відповідно до пп. «е» п. 4 ст. 5 Конвенції.

Консультують фахівці Управління міжнародних зв’язків ДПА
України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року