• Ліцензування парфумерно-косметичної продукції


Чим викликано необхідність введення ліцензування парфумерно-косметичної продукції?
(О. Дроботова, м. Харків)


Відповідно до ст. 1 Закону України від 07.03.2002 р. № 3077-III «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» ст. 9 доповнено п. 64 «Виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового». Такі зміни викликано необхідністю захисту здоров’я населення України, зменшення тіньового обігу спирту, як одного із джерел надходження на споживчий ринок неякісної, фальсифікованої та необлікованої алкогольної продукції та ухилення від сплати податків.
Аналіз використання спирту на підприємствах, які виробляють парфумерно-косметичну продукцію, показав численні зловживання.

Спостерігаються випадки порушення на підприємствах порядку обліку спирту i готової продукції, невідповідності кількості виробленої продукції кількості отриманого спирту на її виготовлення, відвантаження i транспортування продукції на підставі угод про спільну діяльність.

Деякі комерційні структури перепродавали спирт, отриманий для виробництва парфумів за пільговою ставкою акцизного збору, яка в 13 разів менша від повної ставки, або використовували його не за призначенням для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв. За даними Міністерства охорони здоров’я України, в 2000 р. від отруєння неякісною алкогольною продукцією померло понад 9 тис. осіб.

Консультують фахівці Департаменту з питань
адміністрування акцизного збору i контролю за
виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року