• Змінено організаційно-правовий статус підприємства


ТОВ змінило свій правовий статус, заснувавши ЗАТ, яке стало його правонаступником з усіма майновими та немайновими правами. Чи пов’язана така зміна організаційно-правового статусу підприємства з реорганізацією? Як переоформити ліцензію на право здійснення торгівлі алкогольними напоями?
(О. Лисичко, Херсонська обл.)


Відповідно до ст. 4 Закону України від 07.02.91 р. № 697-XII «Про власність» (зі змінами та доповненнями), статей 10, 22 i 27 Закону України від 27.03.91 р. № 887-XII «Про підприємства в Україні» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 887-XII) суб’єкти господарювання мають право володіти,
користуватися та розпоряджатися власним майном на свій розсуд, здійснювати реалізацію своєї продукції самостійно або на основі ліцензій згідно із законодавством України.

Згідно з розділом другим ст. 8 Закону України від 07.02.91 р. № 698-XII «Про підприємництво» (зі змінами та доповненнями) у разі зміни назви, організаційно-правової форми суб’єкта підприємницької діяльності, а також форми власності суб’єкти підприємницької діяльності у місячний термін з моменту настання зазначених змін зобов’язані подати документи для перереєстрації. Перереєстрація суб’єкта підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому для його реєстрації.

Підпунктом 13.1.1 п. 13.1 та п. 13.5 ст. 13 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» визначено поняття «реорганізація платника податків».
Реорганізацією платника податків з метою оподаткування є зміна його правового статусу, яка передбачає зміну назви платника податків, а для господарських товариств — зміну організаційно-правового статусу підприємства, що тягне за собою зміну їх ідентифікаційного та/або податкового номера.
Відповідно до вимог ст. 16 Закону № 1775-III однією з підстав для переоформлення ліцензії є зміна найменування юридичної особи (якщо зміна найменування не пов’язана з реорганізацією юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності.

У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов’язаний протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

Згідно з п. 4 ст. 34 Закону № 887-XII та ст. 22 Закону України від 19.09.91 р. № 1576-XII «Про господарські товариства» (зі змінами та доповненнями) підприємство вважається реорганізованим з моменту виключення його з Державного реєстру України.

Переоформлення ліцензій на право здійснення торгівлі алкогольними напоями здійснюється відповідно до частини дев’ятої ст. 15 Закону України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями), якою визначено, що у разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єкту підприємницької діяльності ліцензії (за винятком змін, пов’язаних з реорганізацією суб’єкта підприємницької діяльності), орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта підприємницької діяльності протягом трьох робочих днів видає суб’єкту підприємницької діяльності ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Таким чином, у разі якщо зміна організаційно-правового статусу суб’єкта підприємницької діяльності (перетворення ТОВ у ЗАТ) не тягне за собою виключення його з Державного реєстру України, зміни, що відбулися, не вважаються реорганізацією.

Консультують фахівці Департаменту з питань
адміністрування акцизного збору i контролю за
виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року