• Визначення суми недоплати


Підприємство самостійно виявило помилку, що призвела до заниження податкового зобов’язання. При виправленні цієї помилки згідно з п. 17.2 cт. 17 Закону № 2181-III виникло запитання: яку саме суму вважати сумою недоплати — суму податкового боргу (недоїмки) або різницю між сумами податкових зобов’язань у звичайній та уточненій деклараціях?
(ТОВ «АКАР», м. Севастополь)


Законом № 2181-III визначено, яку суму зазначено у даному випадку. Звичайно, це різниця між сумами податкових зобов’язань у звичайній та уточненій деклараціях.

По-перше, тому що у п. 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III йдеться про самостійне виявлення факту заниження податкового зобов’язання, самостійне погашення суми недоплати та штрафу у розмірі 10% суми такої недоплати, тобто про одну й ту саму суму.

По-друге, у цьому випадку не мається на увазі сума податкового боргу, оскільки на момент подання уточненої декларації такого боргу ще не існувало, тому що після подання уточненої декларації у платника податків ще є час для погашення суми визначеного у ній податкового зобов’язання, отже, звичайно, не буде податкового боргу.

Консультують фахівці Головного управління інформатизації
та обліку ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року