• Вугільна та гірничодобувна промисловість


Які пільги зі сплати прибуткового податку надаються громадянам при оподаткуванні доходів, одержуваних ними від здійснення підземних робіт у вугільній i гірничодобувній промисловості?


Відповідно до пп. «а» п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.06.93 р. № 470 «Про ставки оподаткування доходів працівників, зайнятих на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості, та зменшення податку багатодітним сім’ям» за ставкою 10 відсотків оподатковуються заробітна плата та інші доходи працівників, зайнятих на підземних роботах у вугільній i гірничодобувній промисловості, одержувані ними лише за місцем основної роботи.

Доходи, одержані не за місцем основної роботи, обкладаються прибутковим податком з громадян на загальних підставах.

Згідно зі ст. 8 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями далі — Декрет № 13-92) місцем основної роботи громадянина вважається те підприємство, установа, організація чи фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини, за умови обов’язкового ведення в цьому місці трудової книжки.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року