• Зарахування податку до бюджету


Який порядок зарахування до бюджету прибуткового податку з громадян, утриманого підприємствами, установами, організаціями (їх філіями) i фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності із сум виплаченого громадянам доходу?


Статтею 1 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами» платниками податків визначено також юридичні особи, їхні філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичних осіб, які мають статус суб’єктів підприємницької діяльності, на яких згідно із законами покладено обов’язок утримувати та сплачувати податки i збори (обов’язкові платежі), пеню та штрафні санкції.

Обов’язок своєчасно i в повному обсязі нараховувати, утримувати та перераховувати до бюджету прибутковий податок з громадян Декретом № 13-92 (статті 9, 12, 14, 19) покладено на підприємства, установи, організації всіх форм власності та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які провадять виплати доходів громадянам як у грошовій, так i у натуральній формі.

Порядок перерахування податку до бюджету визначено ст. 10 Декрету № 13-92. Цим порядком передбачено, що підприємства, установи, організації, фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності одночасно з поданням чеків на отримання коштів для виплати належних громадянам сум подають до установ банків платіжне доручення на перерахування до бюджету утриманих сум прибуткового податку.

Відповідно до статей 65 та 66 Бюджетного кодексу України перерахування до бюджету прибуткового податку з громадян здійснюється за принципом територіального розташування підприємств, установ i організацій всіх форм власності та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють виплати доходів i на які покладено обов’язок нарахування, утримання та перерахування до бюджету прибуткового податку з громадян.

Отже, якщо нарахування, утримання прибуткового податку та виплату доходів працівникам філій (відділень) головного підприємства покладено на ці філії (відділення), перерахування прибуткового податку, утриманого з доходів зазначених працівників, провадиться до місцевого бюджету за місцем територіального розташування цих філій.

Якщо нарахування, утримання прибуткового податку та виплату доходів працівникам філій (відділень) головного підприємства здійснює головне підприємство, перерахування до бюджету прибуткового податку, утриманого з доходів зазначених працівників, провадиться до місцевого бюджету за місцем територіального розташування головного підприємства.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року