• Інваліди з дитинства 2 групи


Які пільги зі сплати прибуткового податку надаються інвалідам з дитинства 2 групи?


Обкладання прибутковим податком доходів громадян та порядок надання громадянам пільг зі сплати прибуткового податку регулюються Декретом № 13-92.

Згідно з Декретом об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні (ст. 2), є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами. При визначенні сукупного оподатковуваного доходу враховуються доходи, одержані як у натуральній, так i в грошовій формі (національній або іноземній валюті).

Протягом календарного року обкладання прибутковим податком доходів громадян i надання пільг з прибуткового податку з громадян провадяться залежно від того, за основним чи не основним місцем роботи громадяни одержують ці доходи.

Так, під час справляння (обчислення) прибуткового податку із сукупного місячного (річного) оподатковуваного доходу громадян за місцем основної роботи, яке здійснюється за ставками прогресивного оподаткування згідно з Указом Президента України від 21.11.95 р. № 1082/95 «Про внесення змін до Указу Президента України від 13 вересня 1994 року № 519», їм надаються пільги зі сплати прибуткового податку.

Доходами, одержаними за місцем основної роботи (служби, навчання), вважаються доходи, одержані від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, з якими громадянин має трудові відносини, за умови обов’язкового ведення в цьому місці трудової книжки i проведення відрахувань до фонду соціального страхування (ст. 8 Декрету № 13-92).

Перелік пільг зі сплати прибуткового податку з громадян i порядок їх надання громадянам встановлено статтями 5 та 6 Декрету № 13-92. Зокрема пп. «в» п. 4 ст. 6 Декрету передбачається надання пільги інвалідам з дитинства (всіх груп інвалідності), інвалідам 1 i 2 груп ( які не відносяться до інвалідів війни) у вигляді зменшення сукупного оподатковуваного доходу до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць (до 85 грн.).

Пільги зі сплати прибуткового податку громадянам, які отримували протягом календарного року доходи не за місцем основної роботи i сплачували при цьому прибутковий податок в розмірі 20 відсотків від суми виплати, надаються податковими органами за місцем проживання громадян на підставі одержаної
від них до 1 квітня наступного за звітним року (статті 12, 19 Декрету № 13-92) річної декларації про доходи та відомостей за ф. № 2, що надійшли від підприємств, установ, організацій про виплачені громадянам суми доходів i суми утриманого з них податку.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року