• Узгоджена сума податку


З якого часу сума податку з власників транспортних засобів вважається узгодженою для юридичної особи?

Відповідно до ст. 5 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов’язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації (розрахунку), вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації (розрахунку), а у випадку нарахування контролюючим органом — вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення.

Згідно зі ст. 6 Закону № 1963-ХІІ юридичні особи самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо податку з власників транспортних засобів на підставі бухгалтерського звіту (балансу) та подають розрахунки суми податку до податкових органів за місцем свого знаходження та за місцем постійного базування транспортних засобів.

Порядок заповнення та подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів затверджено наказом ДПА України від 17.09.2001 р. № 373, зареєстрованим у Мін’юсті України 05.10.2001 р. за № 862/6053. Відповідно до цього порядку складений розрахунок за транспортні засоби станом на 1 січня поточного року подається платником податку протягом 60 календарних днів після останнього календарного дня звітного (податкового) року, тобто до 1 березня. За придбані протягом року транспортні засоби Розрахунок подається до органу державної податкової служби у 10-денний термін після їх реєстрації у відповідних органах.

Таким чином, сума податкового зобов’язання вважається узгодженою з дня подання розрахунку суми податку з власників транспортних засобів, а в разі донарахування податку податковим органом — з дня отримання платником податків податкового повідомлення.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
фізичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року