• Лікарські засоби за рецептами


Підприємство здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами за рецептами. Чи необхідно в цьому випадку отримувати ліцензію?
(ФВКП «Аптека», Київська обл.)


Відповідно до п. 9 ст. 9 Закону № 1775-III ліцензуванню підлягає виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами.
Спільним наказом Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва i МОЗ України від 01.12.2001 р. № 3/8, який зареєстровано в Мін’юсті України 26.01.2001 р. за № 80/5271, затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — Ліцензійні умови), якими встановлюються кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження зазначеної діяльності.
Дія Ліцензійних умов поширюється на всіх суб’єктів господарювання, а саме: зареєстрованих у встановленому законодавством порядку юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які проводять господарську діяльність, пов’язану з виробництвом лікарських засобів, оптовою, роздрібною торгівлею лікарськими засобами, а також на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність у зазначеній галузі.
Правила роздрібної реалізації лікарських засобів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.97 р. № 447; відповідно до них роздрібна реалізація лікарських засобів — це діяльність юридичних i фізичних осіб з медикаментозного забезпечення населення i лікувально-профілактичних закладів шляхом закупівлі та продажу через аптечну мережу лікарських засобів з метою отримання прибутку.
Враховуючи, що жодних обмежень щодо реалізації лікарських засобів за рецептами або без них немає, суб’єкти господарювання повинні мати ліцензії на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року