• Ломбарди


Ломбарди мають ліцензію Мінфіну України на право торгівлі скупленими у населення та прийнятими під заставу ювелірними та побутовими виробами, виробами з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння. Чи мають право ломбарди реалізовувати населенню вироби з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, не викуплені в строк?
(ТОВ «Ломбард-ЛТД», м. Кіровоград)


Відповідно до п. 8 ст. 9 Закону № 1775-III ліцензуванню підлягають виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, торгівля виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння.
Органом ліцензування для зазначеного виду господарської діяльності постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 р. № 1698 визначено Міністерство фінансів України.
Пунктом 1.3 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, торгівля виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, затверджених спільним наказом Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Мінфіну України від 26.12.2000 р. № 82/350, зареєстрованим у Мін’юсті України 16.01.2001 р. за № 25/5216, визначено, що у межах діяльності з виготовлення виробів з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння, торгівлі виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння здійснюються такі види робіт, як оптова, роздрібна торгівля, комісійна торгівля, торгівля скупленими у населення та прийнятими під заставу ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння.
Листом від 16.10.2002 р. № 083-306/1425 Мінфін України повідомив, що постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.98 р. № 802 затверджено Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) i дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінним камінням у сирому та обробленому вигляді i виробами з них, що належать суб’єктам підприємницької діяльності на праві власності, відповідно до яких скупники (в тому числі ломбарди) продають вторинну сировину Державному сховищу дорогоцінних металів i дорогоцінного каміння та Державній скарбниці Нацбанку України на підставі укладених договорів купівлі-продажу.
Додатково повідомляємо, що в даний період доопрацьовуються нормативно-законодавчі акти з метою впорядкування зазначених операцій.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року