Як користуватися законодавчими актами про акцизний збір


Шановні читачі!

До вашої уваги серед інших документів, наведених у цьому номері, пропонуються тексти законодавчих актів, якими регулюються питання обкладання акцизним збором, у редакції, що враховує всі зміни та доповнення до них. Оскільки не існує єдиного законодавчого документа, в якому було б відображено всі норми, пов’язані з виробництвом та обігом підакцизних товарів, вам пропонуються такі законодавчі акти в кодифікованому вигляді:

Після назви законодавчого акта (далі — закон) наведено перелік законів України, якими внесено до нього зміни, та зазначено, де i коли цей закон опубліковано. При цьому жирним шрифтом виділено дату першого опублікування, яка є датою набрання чинності цим законом (якщо інше не передбачено самим законом).

Після окремих статей (пунктів, абзаців тощо), які включено до закону або змінено, наведено довідку, яким саме законом внесено ці зміни. Наприклад, ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» доповнено частиною десятою згідно із Законом України від 07.03.2002 р. № 3111-III. У тексті Декрету це надруковано курсивом i значно меншим шрифтом: (статтю 5 доповнено частиною десятою згідно із Законом України від 07.03.2002 р. № 3111-III).

Тексти законів, крім чинної редакції, містять i попередні редакції статей (пунктів, абзаців тощо), до яких вносилися зміни, а також інформацію про те, яким законодавчим актом їх змінено. Якщо зміни вносилися кілька разів, то відповідно наведено i кілька редакцій, остання з яких є чинною. При цьому для зручності в користуванні текст редакції, що втратила чинність, надруковано меншим шрифтом, ніж текст чинної редакції. Наприклад, після першої редакції абзацу п’ятого пп. «а» ст. 4 зазначеного Декрету наведено такий запис: (редакція Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 18-92).

Після другої редакції цього абзацу, яка набрала чинності після введення в дію Декрету Кабінету Міністрів України від 30.04.93 р. № 43-93, наведено такий запис: (редакція Декрету Кабінету Міністрів України від 30.04.93 р. № 43-93).

Після третьої редакції абзацу, яка є чинною на сьогодні та надрукована більшим шрифтом, ніж дві попередні, наведено такий запис: (абзац п’ятий підпункту «а» статті 4 в редакції Закону України від 19.11.93 р. № 3628-ХІІ).

Такого ж принципу викладання інформації дотримано в усіх наведених законах. Це пропонується читачам для того, щоб використання цієї інформації дало змогу отримати цілісну картину, довідатися з якого часу i протягом якого періоду була чинною та чи інша норма закону.

Для більшої зручності текст законів у частинах, які передбачають застосування певних нормативно-правових актів, доповнено довідковими записами щодо самих нормативно-правових актів: постанов Кабінету Міністрів, наказів ДПА України та інших міністерств.

Наприклад, у п. 1 ст. 7 Закону України від 15.09.95 р. № 329/95-ВР «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби» визначено, що марки акцизного збору виготовляються, зберігаються та продаються відповідно до Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору, маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Після цього пункту зазначено, що це питання регламентує постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.96 р. № 1284 «Про затвердження Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору i маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

На сьогодні перелік підакцизних товарів визначено такими законами України: «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби»; «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої»; «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі транспортні засоби»
та «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)».

Ставки акцизного збору встановлено згідно з кодами виробів за Гармонізованою системою опису та кодування товарів. Майже по всіх підакцизних товарах передбачено застосування ставок акцизного збору у твердих сумах з одиниці товару (продукції) незалежно від їх вартості. Розмір ставок акцизного збору та механізм обчислення є єдиним як для вітчизняних, так i для імпортних товарів.

Особливу увагу звертаємо на ст. 1 цих законів, якою встановлено ставки акцизного збору. У тексті кожного закону наведено редакцію ст. 1, яка є чинною на сьогодні. Після ст. 1 наведено перелік законів, якими вносилися зміни до цієї статті. Наприклад, після ст. 1 Закону України від 11.07.96 р. № 313/96-ВР «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)» наведено: (стаття 1 із змінами, внесеними згідно із законами України від 23.12.97 р. № 767/97-ВР, від 20.11.98 р. № 276-XIV, від 11.12.98 р. № 311-XIV, від 05.05.99 р. № 620-XIV, від 14.07.99 р. № 969-XIV, від 04.11.99 р. № 1214-XIV, від 23.03.2000 р. № 1581-III).

Таким чином, використовуючи довідковий матеріал, можна чітко встановити, якою була ставка на той чи інший підакцизний товар протягом терміну дії закону. Водночас слід враховувати, що іншими статтями зазначених законів у певні періоди встановлено тимчасові ставки. Наприклад, Закон України «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)» Законом України від 02.03.2000 р. № 1521-III доповнено новою ст. 6, якою встановлено з 1 жовтня 2000 р. ставки акцизного збору на: важкі дистиляти (дизельне пальне) (2710 00 610; 2710 00 650; 2710 00 690) у розмірі 30 євро за 1000 кг; бензини моторні (2710 00 330; 2710 00 350) у розмірі 60 євро за 1000 кг. Тобто під час нарахування акцизного збору на зазначену продукцію після 1 жовтня 2000 р. слід застосовувати ставку акцизного збору в розмірі 60 євро за 1000 кг, а не в розмірі 40 євро (ст. 1).

Оскільки відповідно до Закону України від 05.04.2001 р. № 2371-ІІІ ст. 1 в усіх чотирьох законах, якими визначено перелік підакцизних товарів, втратила чинність у частині затвердження ставок ввізного мита, то частину першу, де наведено ставки ввізного мита, затемнено в усіх чотирьох законах.

Для зручності в користуванні під час визначення розміру ставки акцизного збору на окремий підакцизний товар наведено динаміку ставок акцизного збору протягом терміну дії відповідного Закону України. Наприклад, після ст. 1 Закону України «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі товари (продукцію)» наведено динаміку ставок акцизного збору щодо всіх підакцизних товарів, які входять до переліку, визначеного саме цим Законом. Це нафтопродукти (легкі дистиляти, спеціальні бензини, бензини моторні, бензини моторні сумішеві, середні дистиляти, важкі дистиляти), пиво та ювелірні вироби.

З метою недопущення помилок під час визначення розміру ставок також наведено додаткову інформацію щодо дії тимчасових (або інших, ніж передбачені ст. 1) ставок, установлених іншими статтями Закону або іншими нормативно-правовими актами. Верховна Рада України 24.10.2002 р. прийняла Закон України № 195-IV «Про внесення змін до деяких законів України про оподаткування, виробництво та обіг підакцизних товарів». Цим Законом, зокрема, внесено зміни i до законів, запропонованих до вашої уваги. Оскільки зазначений Закон набирає чинності з 1 січня 2003 р., а окремі його норми — пізніше, текст статей (частин, абзаців тощо), які діятимуть у редакції цього Закону, виділено жирним шрифтом i зазначено, з якого часу ці норми наберуть чинності.

Крім текстів шести основних законів до вашої уваги також пропонуються деякі інші законодавчі та нормативно-правові акти, які хоч i не вносять змін до самих законів, проте зачіпають питання справляння акцизного збору.

Одночасно доводимо до вашого відома, що в січні 2003 р. заплановано спецвипуск з питань виробництва та обігу підакцизних товарів, до якого ввійдуть ще деякі нормативно-правові акти з питань акцизного збору, не опубліковані в цьому номері.

Світлана ПІДТІЛОК, начальник Управління методології акцизного збору та виробництва i обігу підакцизних товарів ДААК ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 грудень 2002 року