РОБОТА ЗА ДОГОВОРОМ

Чи включається до стажу трудової діяльності, який дає право на призначення пенси, робота на умовах цивільно-правового договору?

Відповідно до ст. 254 Кодексу законів про працю усі працівники підлягають обов'язковому державному соціальному страхуванню.

Ст. 66 Закоігу "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року визначено, що у заробіток для обчислення пенсій включаються всі види оплати праці, на які нараховуються страхові внески, крім виплат одноразового характеру, не обумовлених діючою системою оплати праці (компенсація за невикористану відпустку, вихідна допомога та інші): За ст. З названого Закону право на трудову пенсію мають, зокрема, особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, кооперативах (у тому числі за угодами цивільно-правового характеру), незалежно від форм власності та господарювання, або які є членами кооперативів за умови сплати підприємствами та організаціями страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Після введення у дію Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року платниками цього збору стали фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами (п. 4 ст. 1). Додатково це положення закріплене Інструкцією про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду, затвердженою постановою правління цього органу № 16-6 від 19.10.2001 року (п. 2.4). Стаття 5 названого Закону покладає сплату Е збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на суб'єкт виплати відповідних коштів одночасно з їх одержанням в установах банків на оплату праці.

Таким чином, законом встановлено обов'язок особи, яка нараховує кошти за цивільно-правовими договорами, перерахувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, платником якого є одержувач коштів. Несплата підприємством, установою, організацією страхових внесків не позбавляє працівників права на пенсійне забезпечення. Отже, стаж роботи на підставі цивільно-трудового договору включається до стажу трудової діяльності, яка дає право на призначення пенсії.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 49 (389) 7-13 грудня 2002 р.