• Заміна шин на ДТЗ


Чи включається до складу валових витрат вартість
шин, які встановлено замість шин, що стали
непридатними для експлуатації та термін
використання яких закінчився, на автомобіль, що
використовується у господарській діяльності
(обслуговує директора)?
(ДП «Краснолучвуглепоставка», м. Красний Луч,
Луганська обл.)


Відповідно до п. 2 Закону України від 15.07.99 р. № 977-XIV «Про внесення змін до деяких законів України з метою стимулювання інвестиційної діяльності» до Закону № 334/94-ВР, зокрема, внесено зміни, у зв’язку з якими в абзаці четвертому пп. 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 слова «технічним обслуговуванням» виключено.
Тобто фактично було відмінено норму, відповідно до якої витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням легкових автомобілів, не включались до складу валових витрат. Отже, на сьогодні витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням легкових автомобілів, включаються до складу валових витрат відповідно до п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР.
Згідно з п. 3.19 Положення про технічне обслуговування i ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. № 102 (далі — наказ № 102), операції з заміни на дорожніх транспортних засобах (далі — ДТЗ) шин та акумуляторних батарей не відносяться до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення ДТЗ.
Відповідно до п. 3.20 наказу № 102 норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин та порядок їх корегування залежно від умов експлуатації викладено у нормативному документі «Норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин», затвердженому наказом Мінтрансу України від 12.12.97 р. № 420.
Характеристики категорій умов експлуатації ДТЗ наведено у ГОСТі 21624-81. Слід зазначити, що до технічного обслуговування відноситься тільки заміна автомобільних шин відповідно до норм експлуатаційного пробігу.
Заміна автомобільних шин, що стали непридатними для експлуатації та пробіг яких не відповідає зазначеним нормам, відноситься не до технічного обслуговування, а до ремонту.
Таким чином, витрати, пов’язані з заміною на ДТЗ шин, термін використання яких закінчився відповідно до норм експлуатаційного пробігу, включаються згідно з пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334-94-ВР до складу валових витрат за умови експлуатації ДТЗ у господарській діяльності (зокрема, за обставин, зазначених у питанні).

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року