• Перевищення ліміту залишку готівки в касі


Інкасацію виручки через РРО проведено в суботу, а
до каси підприємства готівка надійшла в понеділок.
Які штрафні санкції передбачено у даному випадку?
(ТОВ «Слово», м. Рівне)


Відповідно до п. 2.10 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. № 72, зареєстрованого в Мін’юсті України 15.03.2001 р. за № 237/5428 (далі — Положення № 72), уся готівка, що надходить до кас підприємств, має своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися в їх касах.
Оприбуткуванням готівки в касі підприємства є здійснення підприємством обліку готівки в повній сумі фактичних надходжень з оформленням цієї операції у встановленому порядку прибутковим касовим ордером та відображенням у касовій книзі в день одержання підприємством готівкових коштів.
При проведенні розрахунків готівкою підприємств у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг із застосуванням РРО або використанням розрахункових книжок (далі — РК) оприбуткуванням є здіснення підприємствами обліку готівки через РРО або РК із складанням того самого дня на підставі розрахункових документів звітів в КОРО та оформленням готівки в установленому порядку прибутковим касовим ордером i відповідним записом у касовій книзі в день надходження коштів.

Зазначена послідовність оприбуткування також поширюється на відокремлені підрозділи, які працюють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг із застосуванням РРО або використанням РК та самостійно здають до кас установ банку або через інкасаторів одержану ними готівкову виручку.
Отже, у разі несвоєчасного надходження інкасованих з РРО готівкових коштів до каси підприємства зазначені кошти не можуть бути своєчасно зараховані на поточний рахунок підприємства i, як наслідок, має місце перевищення встановленого ліміту залишку готівки в касі.
Відповідно до Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 «Про застосування штрафних фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» (зі змінами та доповненнями) за перевищення встановлених лімітів залишки в касах до підприємства застосовуються фінансові санкції у
вигляді штрафу у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

Консультують фахівці Головного управління податкового
аудиту та валютного контролю ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 ГРУДЕНЬ 2002 року